Шиптари Србији приписују своје геноцидне злочине

0
Шиптари Србији приписују своје геноцидне злочине

Изјава шефа албанске дипломатије Гента Цакаја да неће бити мира све док се Србија не извини косовским Албанцима због почињених ратних злочина и „геноцида“ јасан је покушај да се питање УЧК склони са дневног реда јер је УЧК симбол пројекта за национално обједињавање Албанца са ових простора, сматра Зоран Миливојевић, дипломата у пензији.

Амнестијом УЧК великоалбански пројекат би могао успешније да се настави, додаје он.

Три разлога што Тирана приписује Србији геноцид

Није први пут да се овако нешто чује што је рекао Цакај, а Миливојевић напомиње да не треба заборавити да је сада пред судом за злочине УЧК тема и сама Албанија и њене улога у свему што се дешавало деведесетих.

„Јасно је да је у питању покушај да се створи притисак на Србију и да се Србија осуди као кривац. Тежи се и да се ова тема интернационализује, како би се на тај начин амортизовало све оно што би могло да буде резултат судских поступака који су у току пред Специјализованим већем“, наводи саговорник Спутњика.

“Косовска независност” на танком леду

Други разлог због кога Цакај потенцира ову тему, Миливојевић види у томе да је све јаснија чињеница да је “косовска независност” у проблему.

„На глобалном плану ствари се мењају и са сцене полако силази период и ситуација која је постојала у моменту када је Косово прогласио једнострану независност. Како време пролази, појављују се нови аргументи и пројекат независно Косово полако се топи“, оцењује Миливојевић.

Саговорник Спутњика напомиње да не треба сметнути са ума да се иза ове изјаве крије и покушај наметања паналбанске политике коју Тирана води у последње време и на чијем је челу управо Гент Цакај, који оперативно води ту мисију.

Пропагирање паналбанске политике

„Циљ те политке је да се хомогенизује албански корпус на нашим просторима и да се великоалбанско питање пројектује на један средњерочни или дугорочни план. То се види и из деловања Тиране у вези са југом Србије, Македонијом, Косово и да не помињемо, а ако боље погледамо чак и са Црном Гором“, објашњава Миливојевић.

Он додаје да Цакај покушава да скрене тему према Србији и то тако што се у исто време грубо меша у унутрашње послове суверене државе, што може да наруши мир и стабилност у региону.

Нема места за трећу страну у дијалогу

Што се преговора Београда и шиптарских сепаратиста тиче, ако је Албанији циљ да се на овај начин прикључи истим, Миливојевић сматра да од тога нема ништа.

„То су преговори који се воде по Резолуцији УН као статусно неутрални у којима посредује ЕУ и воде се на нивоу нормализације односа у оквиру Србије у складу са Резолуцијом 12 44. То значи да ту нема места за неку трећу страну, дакле ни за Албанију“, наглашава он.

Саговорник Спутњика закључује да оптужбе које Цакај ставља на терет Србији нису ништа друго до покушај да се Србија означи као кривац у региону и да се кривица за стање крајем девдесетих, искључиво припише Србији.

Извор: Спутњик

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *