Да не заборавимо терор Албанаца на КиМ у другом светском рату

0

Са Косова и Метохије је током рата исељено много Срба, куће су им спаљиване, уништавани су културни и верски објекти, школе су затваране а књиге на српском језику забрањиване.

У злочиначкој акцији дивизије Скендербег страдало је око 10.000 Срба а протерано око 100.000 Срба. Све уз подршку Мусолинијеве фашистичке државе, а касније тај темпо расељавања Срба се наставља уз комунистичку Титову власт.

У току рата масовно су се насељавали Албанци (више од 100.000), а Срби протеривани са својих огњишта.

Од стране шиптара порушене су до темеља све цркве у свим селима Метохије, која су већ у априлу 1941. спаљена, а становништво поубијано и протерано. Многе друге цркве су нарушене, демолиране, оскврњене, опљачкане.

Не смемо никако да заборавимо и стравичан покољ када су шиптари (балисти) масовно вршили геноцид и етничко чишћење над Србима на простору Косова и Метохије, Црне Горе и Македоније. Тако је и настала ова слика, код Андријевице (Црна Гора). 28. јула 1944. године када су балисти заклали и бацили у ватру око 400 старица, жена и деце, у коме им је помогла немачка 7. СС-дивизијом „Принц Еуген“ и албанска 21. СС-дивизијом „Скендербег“, тај злочин се догодио у селу Ржаница. А о овом злочину се врло мало зна, нјие ми јасно што смо скривали злочин над сопственим народом. Данас, уместо да имамо споменик који ће да нас сећа и опомиње на ово зверство, ми имамо заборав.

Није коректно а не споменути и чињеницу да је за време рата било и поштених Шиптара, који су имали храбрости да заштите Србе, али таквих није било много. Чињеница је да ми данас имамо око 30 посто пошиптарених и албанизираних Срба, који су прихватили албанске обичаје и веру на Косову и Метохији, Македонији и на северу Албаније, највише око бивше Српске престонице Скадра, где и данас има албанаца који су свесни својих корена.

После рата власт као да није била српска и није. Поново смо били омађијани Југословенском творевином, и поново се одрекли да будемо СРБИ!

Завршићу текст речима премијера Албаније Реџепа Митровице који је на свечаном дочеку Немаца у Другом светском рату на Косову и Метохији, рекао следеће:

Срби су на Балкан дошли силом и силом морају отићи, а на нама Шиптарима је да обавимо тај задатак.

Ко је крив за те речи које је изговорио и непознавање историје, а за то смо и сами криви, али то је већ друго питање.

Приредио: Ђорђе Бојанић

Аутор: srpskaistorija.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *