Руске мреже

Сведоци смо да америчке мреже врше невиђену цензуру на интернету. Честе блокаде, саботаже и безразложна брисања српских профила и страница, постало је свекодневно. Због тога смо принуђени да тражимо алтернативе.

Све познате мреже и сервиси, које скоро сви користимо, налазе се у америчком власништу.

Заједничко америчко власништво чине компаније Гугл (Google), Фејсбук (Facebook), Инстаграм (Instagram), Воцап (Whatcap) и Јутјуб (Youtube).

Америчка друштвена мрежа Твитер (Twitter) такође спада у оне мреже, које не дозвољавају слободну реч и врше цензуру.

Због безумног понашања америчких технолошких компанија, предлажемо Вам да пређете на веома популарне руске друштвене мреже и сервисе, на којима не постоји никаква цензура.

Почнимо редом.

Вконтакте (скраћено ВК)

Вконтакте (скраћено ВК) – vk.com је најпопуларнија друштвена мрежа у Русији. Неупоредиво је популарнија од америчког Фејсбука. Вконтакте апликацију можете једноставно инсталирати на свој телефон.

АПЛИКАЦИЈА | ВЕБ

Телеграм

Руска апликација Телеграм – t.me је у последње време доживела невероватну популарност у Србији и региону. Широм света, милиони људи су прешли на Телеграм, напуштајући америчку апликацију Воцап, која им је узимала личне податке. Телеграм поред дописивања, омогућава отварање група и канала.

Много српских медија и организација је отворило свој канал на Телеграму. Телеграм је пре свега безбедна и сигурна апликација, што се за америчке и остале апликације не може рећи.

АПЛИКАЦИЈА

Mail.ru

Уместо америчког Џимејла (Gmail), препоручујемо Вам да користите руски mail.ru, који је много поузданији и сигурнији од америчког конкурента. Веома једноставно можете инасталирати апликацију руског мејла и почети да га користите.

Ваш мејл може изгледати једноставно и професионално, као нпр. petar.petrovic@mail.ru.

АПЛИКАЦИЈА | ВЕБ

Јандекс (Yandex)

Уместо америчког Гугла, препоручујемо Вам да користите најпопуларнији руски веб претраживач yandex.com.

Такође постоји и апликација за телефоне, који можете лако инсталирати и почети свој сурф на слободном интернету.

АПЛИКАЦИЈА | ВЕБ

Рутјуб (Rutube)

rutube.ru је руска видео платформа, попут Јутјуба. Рутјуб такође поседује и апликацију за мобилне уређаје.

АПЛИКАЦИЈА | ВЕБ 

Портал Српски Глас се налази на руским платформама. Можете нас запратити на Телеграму на линку t.me/identitet.rs као и на друштвеној мрежи Вконтакте на линку vk.com/identitet.rs.