Боцан-Харченко: Србија може да се поузда у руски вето у вези са КиМ

0

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко изјавио је да Србија може да се поузда у руски вето, ако се у УН постави питање чланства КиМ, као и да ће се Русија и даље залагати за ригорозно поштовање међународног права, пружати принципијелну подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије како у УН, тако и на другим мултилатералним форумима, преноси Тањуг.

Руски амабасадор верује и да ће се повећати притисак на Србију да уведе санкције Русији и приступи НАТО јер се, каже, не свиђа свима самостална, независна политика Београда.

Он је у интервјуу за Вечерње новости рекао да Србија, захваљујући својој одмереној линији, чува друштвено-економску стабилност, реализује велике инфраструктурне пројекте, снажи своје одбрамбене капацитете.

Боцан-Харченко је као неумесне оценио наводе да је састав нове Владе Србије проамерички и додао да Србија данас спроводи избалансирану вишесмерну спољну политику која у пуној мери узима у обзир националне интересе.

Како каже, сарадња Русије и Србије није усмерена против других играча и темељи се на принципима транспарентности, фер конкуренције, безусловног усменог поштовања.

Као један од примера непоштене конкуренције, он наводи претње Србији санкцијама из појединих кругова у САД уколико настави да купује руско оружје и истиче да се руско-српска сарадња развија стриктно у оквиру међународног права и на партнерској основи.

Коментаришући да ли се иза најаве измена Дејтонског споразума крије жеља за централизацијом и укидањем Републике Српске, Боцан-Харченко каже да је тај споразум камен темељац савремене БиХ.

Боцан-Харченко додаје да ће се разматрати и могућност посете руског председника Владимира Путина Београду.

“Руско-српски дијалог на највишем нивоу се развија максимално интензивно, одређујући смерове јачања разноликих билатералних веза. Притом, контакте председника Путина и Вучића одликују ритмичност без преседана, поверење и дубина садржаја”, сматра руски амбасадор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *