НОВОСАДСКОЈ ЈАВНОСТИ ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: „НЕМА ПРЕДАЈЕ, КОСОВО ЈЕ СРБИЈА“

0
Косову и Метохији

У Културном центру Новог Сада, организована је промоција књиге италијанске новинарке и публицицисте Марилине Веке, приликом које је новосадска јавност имала прилику да се упозна са вишедеценијским радом ауторке која је преко педест пута боравила на Косову и Метохији.

Слабљење евра, пропаст банака, рат у Украјини, криза, инфлација сви ови термини од којих оправдано или пак беспотребно страхујемо, а којима смо свакодневно бомбардовани, чине да заборавимо оно најважнје, а то је да треба да се окренемо сами себи.

Портпарол Српске Православне Цркве: И Црква се пита

Баш из тог разлога смо решили да вам пренесемо део атмосфере са промоције која је била организована у Новом Саду, а која је за тему имала оно на чему се, како су говорници истакли заснива српски национални идентитет, а то је Косово и Метохија.

Књига под насловом „Неизбежни сусрети – кроз Србију, Косово и Италију“ представљена је новосадској јавности, на промоцији која је одржана у Културном центру Новог Сада, а којој је присуствовало између тридесет и четрдесет слушалаца.

Представљање новог наслова италијанске ауторке, која је добро обавештеном делу српске јавности позната по писању о Косову и Метхохији, илегалној трговини органа, те употреби осиромашеног уранијума приликом бомбардовања Савезне републике Југославије, овом приликом је организовано од стране Друштва новинара Војводине и удружења Уједињење, у сарадњи са Културним центром Новог Сада.

Очување Косова и Метохије је уставна обавеза и императив

Присутнима се обратила сама ауторка госпођа Марилина Века, председник Друштва новинара Војводине господин Петар Кочић, као и најмлађи члан Друштва новинара Војводине и председник удружења Уједињење господин Неђо Катанић.

На самом почетку, господин Кочић је у име Друштва поздравио све присутне, не скривајући притом задовљство што је у име најстаријег удружења новинара у Србији учествовао у стварању сарадње са италијанском колединицом која је, како је господин Кочић то истакао, „својим дугогодишњим и исцрпним залагањем, осветлала образ новинарској професији, али и дала велики допринос у борби за истину о српском народу.“ Након краћег излагања о самом делу које је промовисано, господин Кочић је присутнима представио најмлађег члана Друштва новинара Војводине, истичући да је он имао прилику да сарађује са госпођом Веком, те да ће вероватно бити у могућности да осим о делу, каже и пар речи о самој ауторки.

Након што је поздравио присутне, господин Катанић је навео да му је изразито драго што је Друштво новинара Војводине препознало значај свега онога што је госпођа Века током претходне две деценије „саградила“ и да, као неко ко је имао прилику да сарађује са ауторком, може само да каже да ће резултати свега онога што је Марилина урадила за српски народ бити видљиви у времену које нам предстоји.

Археолози открили најсевернију српску светињу: Прича Душанове цркве крије вишевековну тајну

Коментаришући ново дело ауторке, те притом се осврћући и на претходна, господин Катанић је навео да, упркос томе што иза фабрикованих лажи о Србима стоји огромна медијска машинерија под контролом западних центара моћи, рад госпође Веке је прави пример да истина увек изађе на видело и да он верује да ће у времену које је пред нама „громогласна бука лажи“ утихнути управо пред истином која је неминовност. Након што је искористио прилику да се пред писутнима захвали ауторки на њеној храбрости и одважности да објективно говори о дешавањима на Косову и Метохији, госпоин Катанић је истој предао реч.

Цитирајући српског нобеловца, ауторка је отпочела своје излагање, присећајући се притом догађаја који су се одригравали приликом њених посета Косову и Метохији, а о којима је у својим књигама писала, у нади да ће западној јавности приказати праву истину о минулим догађајима. Помало узнемирена, као и свакога пута када говори у Косову и Метохији, ауторка је покушала да присутнима предочи све оно са чим се суочавала током претходних дватесет и три године колико се бави темом Косова и Метохије.

Одговарајући на питања присутних, ауторка је желела да на свако од постављених питања да’ што подробнији и свеобухватнији одговор, трудећи се притом да што боље дочара атмосферу свега онога кроз шта је прошла. Пед сам крај излагања, ауторка је истакла да Срби никада не смеју поклекнути пред уценама, те пристати на легализацију злочина“.

Идентитет.рс

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *