АПЕЛАЦИОНИ ОДЛУЧИО – “НИКОЛА КАЛАБИЋ НИЈЕ БИО САРАДНИК ОКУПАТОРА”

0
Никола Калабић

Printscreen

Некадашњи командант Горске гарде Југословенске војске у отаџбини, Никола Калабић, правоснажно је рехабилитован и није сарађивао са окупатором, одлучио је данас Апелациони суд.

Другостепени суд у Београду потврдио је решење Вишег суда у Ваљеву, којим је усвојен захтев за рехабилитацију Калабића.

Патријарх Порфирије: Реч Цркве ће увек бити отрежњујућа и исцјељујућа

По налажењу Апелационог суда, правилно је првостепени суд утврдио да Калабић није сарађивао са окупатором, а разлози који су за то изнети у првостепеном решењу су у потпуности прихватљиви и за Апелациони суд, објављено је на сајту овог суда.

Апелациони суд сматра да је неспорно утврђено да не постоји ни један писани документ у коме се регулише сарадња Калабића са немачком војном силом.

Поменуте одлуке Државне комисије имају облик административног обрасца који садржи личне податке за Калабића као и опис наводног дела (злочина) која му се ставља на терет, а осим тога оне нису донете по одређеној формалној процедури што је карактеристично за судске одлуке с обзиром на то да из њихове садржине произлази да њиховом доношењу није претходио поступак у ком су извођени докази уз присуство оптуженог и браниоца, навела је Апелација.

НОВОСАДСКОЈ ЈАВНОСТИ ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: „НЕМА ПРЕДАЈЕ, КОСОВО ЈЕ СРБИЈА“

С обзиром на то да су након доношења Уредбе о војним судовима од 24. маја 1944. године функционисали војни судови, а да је неспорно да је Калабић био жив до 19. јануара 1946. године, јасно је да против њега није покренут кривични поступак пред Војним или Цивилним судом, у којим би се утврђивала његова кривица за евентуалне ратне злочине који се помињу у одлукама Државне комисије.

Из наведених разлога првостепени суд је, како наводи другостепени суд, правилно закључио да су наведене одлуке Државне комисије биле мотивисане политичким и идеолошким разлозима.

Имајући у виду све изнето, Апелациони суд сматра да је несумњиво утврђено да је Калабић лишен најелементарнијег права – права на живот, као и права на имовину, те су се стекли услови за његову рехабилитацију.

Портпарол Српске Православне Цркве: И Црква се пита

При томе Апелациони суд је нашао и да су неосновани жалбени наводи о томе да је погрешан закључак првостепеног суда којим се одлуке Државне комисије доводе у везу са начелом правне државе и опште прихваћеним стандардима људских права, јер у то време није постојао заокружен и јасан концепт људских права и слобода.

Захтев за рехабилитацију Николе Калабића поднела је пре 10 година његова унука, Весна Драгојловић.

О одлуци Апелационог суда смо разговарали и са Рачић Станиславом, председником Уједињеног равногорског покрета Србије који се одазвао наше позиву да прокоментарише најновије вести из правосуђа Србије.

Господин Рачић је истакао да је данашња одлука другостепеног суда веома битна, те да је иста показатељ да иако и даље окупирана и под контролом западних центара моћи, Србија полако проналази начин да исцрта обрисе српског идентита, а што представља предуслов за сам опстанак и сутрашње ослобођење које исчекује сваки Србин.

Идентитет.рс

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *