Селимовић: У праву је Бакир, јесте у Босни постојао један народ, али, то су били Срби

0

Фото: Искра

Најновије изјаве Бакира Изетбеговића да су становници БиХ пре неколико векова били један народ звани Бошњани, и да су нације формиране у 19. и 20. веку, академска заједница назива бесмислицама, које не заслужују коментар.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик пита чему служе такве Изетбеговићеве историјске фантазије.

У псеудоисторијском тумачењу далеке прошлости, Бакир Изетбеговић каже да су Бошњани били једини народ.

Гротесктна и научно неутемељена је и његова тврдња да су остале нације, дакле Срби и Хрвати настале тек у 19. и 20. веку.

Од човека који је Србе називао лошим народом могло се очекивати да ће на крају негирати и њихово постојање.

– Морам и ја да се насмијем. На простору средњовековне Босне постојао је јадан народ, у праву је он. Али то су били Срби. А та тврдња да су Срби и остали народи као народ настали у тек 19 и 20 вијеку? То је глупост, то је глупост понављам. Становници средњовјековне Босне су Срби и ту нема никакве дилеме што се тиче науке – појаснио је Салих Селимовић, историчар из Сјенице.

Професор Селимовић, који је навукао омразу дела бошњачке јавности јер за себе говори да је Србин исламске веровисповести, и научним доказима говори о насилном процесу исламизације у Османском царству, наводи један много старији помен Срба на простору Босне. Датиран у 8. веку, у записима хроничара Ајнхарда који је био дворјанин и писац франачког цара Карла Великог.

– Он је забиљежио да на простору Босне живе само Срби. Ако је он био званични историчар једног цара, западне империје тада, није могао нити смио да напише нешто што није тачно – додаје Селимовић.

Изетбеговићеви саветници или нису знали или су прећутали тај податак и дозволили су Бакиру Изетбеговићу да „извали“ колосалну неистину због које је предмет исмејавања у озбиљним историјским круговима.

– Средњовјековна Босна је била српска држава по етничком саставу становништва, писму које су користили и језику којим су говорили. На теритоприји средњиовјековне српске државе Босне то показују повеље које су несумњиве и сачуване – навео је историчар Никола Б. Поповић, члан АНУ Републике Српске.

Само у средњовековним повељама и актима упућеним Дубровчанима српско име јавља се најмање 200 пута. Повеље бана Матеје Нинсолава из 13. века недвосмислено упућују да је становништво у Босни српско.

На крају, проглашење Твртка за краља Срба и Босне 1377. године у потпуности обесмишљава Изетбеговиће псеудонаучне теорије о Бошњанима као једином народу.

– Није довољно што скрнаве Дејтонски споразум, сада скрнаве историју. Оно што Бакир изјављује је бесмислено, нема историјског утемељења. То се може сматрати једном великом увредом за све нас. Чак и породица Изетбеговић раније се изјашњавала као Срби – истиче Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ.

Квазиисторијске лекције Бакира Изетбеговића произилазе управо из жеље да се сакрију српски корени те породице. Историчар Салих Селимовић подсећа да Бакиров отац Алија Изетбеговић није крио од кога потиче и да је у разговорима са Слободаном Милошевићем помињано његово београдско порекло.

– Апослутно су они српског поријекла и ту нема никаве дилеме и ја сам то објавио. Никада Бакир Изетбеговић није то демантовао – закључује Селимовић.

Извор: РТРС

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *