“Досије Косово” – серијал РТС-а и МУП-а заснован на сведочењима жртава

0

Фото: Јутјуб снимак

Министарство унутрашњих послова и Радио-телевизија Србије представили су нови серијал документарно-играних филмова “Досије Косово”, који се ради у заједничкој продукцији, а бави се хронологијом дешавања и судбинама цивила и припадника полиције на Косову и Метохији у периоду од 1998. до 2001. године. Мотив за серијал је била жеља да жртве и њихова страдања кроз ове филмове буду део колективног сећања српског народа, каже ауторка Слађана Зарић.

“Досије Косово” ће обухватати шест филмова. Прва два ће бити емитована почетком наредне године и посвећена су страдалим цивилима и 118 полицајаца настрадалих на Косову и Метохији 1998. године.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин, најављујући серијал, истакао је да Министарство унутрашњих послова има обавезу да сачува истину о времену оружане побуне и НАТО агресије на нашу земљу.

“Зато обрађујемо овај важан део, од 1998. године када је полиција практично водила борбу са шиптарским терористима, па све до 2001. када имамо последњи део оружане побуне на простору Прешева и Бујановца”, прецизирао је министар Вулин.

Како је нагласио, овај серијал је организован, систематичан, документован и на истини и доказима заснован начин да испричамо своју причу, да своју историју ми напишемо.

“Свака прича ће бити испричана, свака ће бити документована, ниједно наше име неће бити заборављено. Министарство унутрашњих послова има обавезу да штити безбедност, сигурност, имовину и част сваког грађанина Србије, али има и обавезу да сачува сећање”, нагласио је министар полиције.

Како је истакао “зато што смо заборавили Јасеновац”, доживели смо “Олују” и зато што нисмо причали о балистима, дочекали смо УЧК.

“Будемо ли и то прећутали дочекаћемо поново неко зло. То више не сме да се понови. Српски народ ће писати своју историју, зато што нема чега да се стиди у њој, зато што је наша борба била велика, зато што наша борба није завршена”, рекао је министар.

Гледаоци ће сазнати шта се из часа у час дешавало у Рачку

Ауторка и редитељка филмова Слађана Зарић прецизирала је да први филм покрива догађаје који су се десили у периоду од марта и априла, када су кренули оружани сукоби између терористичке УЧК и првенствено, снага полиције, па до краја септембра 1998. када се завршило оно што се у многим уџбеницима назива “велика летња офанзива”.

Други филм, који ћемо такође гледати почетком следеће године, како је навела, је Рачак.

“Прича о једној полицијској акцији која је бриљантно изведена, а која је на крају представљена као једно страшно страдање цивила. Гледаоци РТС-а ће први пут моћи да се упознају са оним шта се у Рачку дешавало, по хронологији дешавања из сата у сат и први пут ће у овом пројекту, РТС-а и МУП-а, причати они који су тог 15. јануара 1999. били у Рачку”, прецизирала је Зарић.

Истакавши да је документарне филмове “Ратне приче са Кошара” и “Ратне приче са Паштрика” радила јер је сматрала да тим људима и дечацима који су тада бранили отаџбину треба рећи хвала, Зарићева је рекла да јој је мотив за серијал “Досије Косово” била жеља да жртве и њихова страдања кроз ове филмове буду део колективног сећања српског народа.

Указала је да су они који 1998. године нису живели на Косову и Метохији врло мало упознати са оним што се тамо дешавало.

“Када сам почела да истражујем, заједно са својим тимом, оно што се дешавало 1998. године, била сам изненађена и шокирана. То су биле свакодневне отмице у периоду од маја до прве половине јула. Људи су отимани из кућа, на путу, нико тада није био сигуран. УЧК терористи отимали су грађане и одводили их у логоре. Ми смо то тада звали импровизовани затвори, ја сам прихватила терминологију Хашког трибунала, а то је да су то логори УЧК”, рекла је Зарићева.

Све драматизације, како је истакла, рађене су на основу аутентичних сведочења жртава и њихових фамилија, као и на основу сведочење Албанаца која су дата Хашком трибуналу приликом процеса који су вођени против Рамуша Харадинаја и Фатмира Љимаља.

Нагласила је да ће у овим филмовима по први пут бити приказана ексклузивна сведочења која су тада дата нашим службама безбедности.

Зарићева је истакла да је само у Ораховцу отето око 100 људи, од којих је 41 тело нађено у масовним гробницама, а да је само из села Ретимље убијено 15 чланова породице Костић.

Сведочење Драгице из Оптеруше

Драгица Божанић из Оптеруше, којој су те 1998. године на Косову и Метохији отети и убијени шеснаестогодишњи син, супруг и други чланови породице, као и мештани Ретимља, Ораховца, Зочишта, посведочила је о страшној трагедији коју је преживела.

Навела је да су шиптарски терористи најпре искључили струју, а потом отворили ватру на село Оптеруша која је трајала целу ноћ.

Према њеним речима, покупили су све Србе из села и тракторима одвезли у село Пећане где су раздвојили мушкарце и жене, наоружани терористи УЧК су их испитивали, да би потом жене пребацили у Зочиште, где су их сместили у манастир.

Након што је на манастир бачена бомба, како је рекла, премештени су у село Семетиште, где су монахе и жене испитивали, а једног монаха су одвели, држали целу ноћ, након чега је враћен сав испребијан.

Жене и монаси су ослобођени посредством Међународног црвеног крста, а сви мушкарци из Ретимља, Ораховца, Оптеруше су убијени и њихова тела су 2005. нађена у две масовне гробнице у Малишеву и Волујку.

У оквиру представљања и најаве серијала “Досије Косово”, приказане су драматизоване сцене које приказују УЧК логор “Јабланица”, који се налазио у селу у Метохији, у оперативној зони којом је тада командовао Рамуш Харадинај.

Извор: РТС

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *