(видео) Ноћни Вукови Нови Сад одали почаст херојима Церске битке

0
ноћни вукови

У церском селу Текеришу код Лознице, у склопу обележавања 109. годишњице Церске битке у којој је у Првом светском рату српска војска победиле аустроугарску, припадници мото клуба “Ноћни Вукови” у организацији оделења НВ Нови Сад, су положили венце у знак сећања на пале јунаке који су извојевали прву савезничку победу у Првом светском рату.

Церска битка је, по исторјским наводима прва савезничка победа у Првом светском рату, а вођена је од 15. до 24. августа 1914, док је укупна војна акција на Церу трајала од 12. до 24. августа.

АПЕЛАЦИОНИ ОДЛУЧИО – “НИКОЛА КАЛАБИЋ НИЈЕ БИО САРАДНИК ОКУПАТОРА”

До првог окршаја на планини Цер дошло је у ноћи између 15. и 16. августа, а након борбе, своје повлачење преко Дрине, разбијене аустроугарске снаге отпочеле су у ноћи 19. на 20. август и наставиле цео сутрашњи дан.

Због изузетних заслуга у руковођењу и командовању у Церској бици, командант Друге српске армије Степа Степановић унапређен је у чин војводе.

У Церској бици српске снаге изгубиле су више од 16.000 војника, док су аустроугарски губици износили око 25.000 погинулих.

У славу свима који су живот положили у одбрани отаџбине, на обронцима планине Цер у селу Текериш, подигнут је споменик, на чијој се предњој страни налази грб Србије, испод којег је уклесана порука: “Ваша дела су бесмртна”, а на који су венце положили чланови Ноћних Вукова у акцији коју је организовао њихов огранак из Новог Сада.

НОВОСАДСКОЈ ЈАВНОСТИ ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: „НЕМА ПРЕДАЈЕ, КОСОВО ЈЕ СРБИЈА“

Чланови овог огранка “НВ Нови Сад”  отворено истичу: “ми декларишемо своје принципе, па и у односу на људе који не могу постати НОЋНИ ВУКОВИ. Васпитавамо своје потомство, у чије ћемо поуздане руке предати цело наше наталожено и тешко стечено искуство.”

Припадници овог мото клуба из Србије али и из Републике Српске, Македоније, Бугарске и Русије су возили у част славним јунацима, након чега су положили венце на спомен костурници невино страдалим цивилима из села Драгинац, на споменику на Мишару, те након тога на спомен комплексу на Текеришу.

Учесници ове акције су истакли да је овогодишња активност само део већ устаљене традиције кроз коју они желе да укажу на важност очувања традиције и сећања на славне претке који су дали своје животе за одбрану отаџбине.

Део атмосфере можете погледати у виду у прилогу

Идентитет.рс

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *