Раковић: Дан српског јединства доказује да су Срби недељива целина

0
српског јединства

Printscreen

Дан српског јединства, слободе и националне заставе, је празник који показује да су Срби недељива целина.

“То јединство оличавају Србија и Република Српска, али и Црна Гора као историјска држва српског народа. Република Српска и Србија, по мом мишљењу, из обележавања празника не могу да изоставе Црну Гору, нити треба да је изоставе”, рекао је Раковић

-Историчар Александар Раковић оценио је да ће и овогодишњи Дан српског јединства, слободе и националне заставе и централна манифестација која ће поводом тога сутра бити одржана у Бијељини показати да су Срби недељива целина без обзира на све препреке са којима се суочавају.

Патријарх одлучио: На свим богослужењима Молитва за светињу брака и породице, слогу и мир у нашем народу

Раковић сматра да је врло важно за Србе да обиљежавају један празник, а то је Дан српског јединства, слободе и националне заставе, као и да се централне прославе одржавају широм српских земаља, ротирајући се из године у годину.

„Као што је било величанствено прошлогодишње обележавање празника у Београду, тако ће бити и ове године у Бијељини. То је порука да смо ми једна и недељива целина, коју никакве наметнуте границе не могу да раздвоје“, рекао је Раковић за Срну.

Он је истакао да се радује централној свечаности у Српској и сусрету веома важне српске тројке коју чине предсједник Србије Александар Вучић, српски члан председништва БиХ Милорад Додик и Његова светост патријарх српски Порфирије.

Епархија Рашко-призренска – Још једно упозорење поводом сумњивих активности организације “28. јуни”

„Сцена њиховог сусрета је изузетно значајна, јер ће показати јединство српског народа. Грађани то треба да уоче“, указао је Раковић.

Он је истакао да Дан српског јединства показује да су Срби народ који зрело промишља о својој прошлости, садашњости и будућности, као и о томе да се и у будућности сачува суштинско јединство српског народа.

„То јединство оличавају Србија и Република Српска, али и Црна Гора као историјска држва српског народа. Република Српска и Србија, по мом мишљењу, из обележавања празника не могу да изоставе Црну Гору, нити треба да је изоставе“, рекао је Раковић.

Марилина Века: „Не подлежите уценама ЕУ и САД – Косово је Србија“

Он је изразио уверење да ће доћи и моменат када ће и представници Црне Горе учествовати у прослави српског јединства, као и да очекује да ће се уз заставе Србије и Српске појавити и српска тробојка из Црне Горе у наредним годинама ако то ове године није могуће.

Раковић је нагласио да циели српски народ са пажњом прати овај догађај, а њему лично је, како истиче, жао што неће моћи да присуствује централној прослави иако је позван.

„Нажалост, мени је забрањен улазак у БиХ, што је учинило политичко Сарајево. Зато нећу моћи да будем на прослави, али срцем и душом ћу пратити све што се буде догађало у Бијељини тог дана“, навео је Раковић.

(ВИДЕО) Специјална изјава Патријарха српског г. Порфирија о Европрајду

Дан српског јединства, слободе и националне заставе обиљежава се од прошле године, када је централна прослава одржана у Београду, и то код споменика утемељивачу српске државе Стефану Немањи.

Идеја о овом празнику објављена је након договора руководстава Србије и Републике Српске у августу 2020. године.

Владе Србије и Српске потом су у септембру исте године усвојиле закључке о празновању Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

КАДУ ЗАМЕНИТЕ ТУШЕМ, НАПУНИТЕ ВЕШ МАШИНУ И ОВО ИСКЉУЧИТЕ ИЗ СТРУЈЕ: Овако можете уштедите и добијете бонус од државе

Празник се обиљежава 15. септембра, јер је на тај дан 1918. године српска војска, заједно са савезницима, пробила Солунски фронт.

ин4с.нет/идентитет.рс

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *