Епархија најоштрије осудила напад на Србе у Бабином мосту: Још један у низу етнички мотивисаних напада на српско становништво

0
Косову и Метохији

SPC

Епархија рашко-призренска најоштрије је осудила данас напад групе косовских Албанаца у Бабином мосту код Вучитрна на деветнаестогодишњег Србина Немању Митровића и његовог оца којима су синоћ нанете тешке повреде ножем, поново истичући да су напади постали свакодневница на Косову и Метохији.

– Ово је још један у низу етнички мотивисаних напада на српско становништво које угрожава нашу безбедност и показује да је насиље над Србима свакодневница нашег живота на Косову и Метохији – наводи се у саопштењу Епархије.

Епархија Рашко-призренска – Још једно упозорење поводом сумњивих активности организације “28. јуни”

Нападачи на Митровиће су притворени и Епархија инсистира да се њихов мучки напад адекватно правно санкционише.

– Нажалост, много је других случајева насиља над Србима који никада нису истражени нити су починиоци приведени лицу правде. Друштво које допушта да насиље над једном заједницом постане модел понашања који се понавља већ 20 година показује да основни предуслови нису испуњени за нормалан живот свих грађана – наводи се у саопштењу.

(ВИДЕО) Специјална изјава Патријарха српског г. Порфирија о Европрајду

Констатује се да су напади на Србе као и други облици претњи и етничке нетрпељивости посебно појачани услед реторике тзв. нових косовских власти које уместо да раде на заштити свих грађана отворено дискриминишу Србе непоштовањем закона и судских пресуда сопстених судова, драконским пресудама над Србима који су оптужени без довољно доказа или звецкањем оружја и претњом насиљем од стране полиције која све више постаје средство репресије приштинског режима над српским становништвом, а не институција која треба да служи свим грађанима једнако.

Патријарх одлучио: На свим богослужењима Молитва за светињу брака и породице, слогу и мир у нашем народу

– Епархија рашко-призренска диже снажан глас протеста против овог напада и свих других облика неправде који се спроводе са отворено јасним циљем – да се Србима на Косову и Метохији онемогући нормалан живот и створи етнички чисто Косово – наводи се у саопштењу.

Епархија рашко-призренска позива српски народ да на све провокације одговори достојанствено и мирно, али и одлучно не прихватајући владавину терора и борећи се свим законским средствима и информисањем међународне јавности о стварној ситуацији на Косову и Метохији која је у оштрој супротности са свим демократским стандардима и слободама у Европи и свету.

Марилина Века: „Не подлежите уценама ЕУ и САД – Косово је Србија“

– Напади и претње могу да нас учине само још одлучнијим да останемо и опстанемо као своји на своме. А они који мисле да насиљем тероришу Србе треба да имају у виду да ће највећу штету на крају нанети самима себи и народу који представљају – закључује се у саопштењу.

информер/Идентитет.рс

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *