Тробојни манастир

0

Далеко 700. километра из угла ме ипак гледа тај јединствени дијамант, дијамант брушен вековима поносни штит од свих освајача зулумћара, сија испод шуме борова, и остале природе који своју моћ исказује у подножју свом са извором топле воде.

Дијамант грађен пре 7. века крај тадашњег Косова плени својом снагом и дан данас, дијамант са три боје, тробојна Бањска. Милутин је кажу, био један од највећих дипломата тог доба какве данас ретко срећемо, изградио је задужбину какву би сваки владалац пожелео, бирао је мудро да храм приметите из далека док се приближавате да у том погледу схватите и мудрост и опомену, како смо пролазни и како вреди само оно што остане иза нас, макар била чесма у свом дворишту.

Бањска брижљиво чува и чудотворну икону мајке Божије која прима ваше молитве од тренутка када је угледате, а сваки камен који је уграђен пружа подршку и каже да није ништа готово. Тај дијамант допушта вам да свака суза буде степеник ка вашој будућности, поносни дијамант, тробојан јединствен воли вас.

Слушајући звона у погледу ка шуми схватићете да и сама шума плеше у ритму звона која позива на молитву, тешке сузе Бановић Страхиње и данас сијају чим утонете у молитви.

Бањска није само манастир, Бањска је дијамант грађен од три боје камена, стамен поносан, сваком противнику пркосећи и свкој доброј души осмехујући се. Малена Бањска крај Косова.

Аутор: Филип Фићовић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *