Сва злодела „Касапина“ Вокера: Хоће ли албански плаћеник бити оптужен за ратне злочине

0
Сва злодела „Касапина“ Вокера: Хоће ли албански плаћеник бити оптужен за ратне злочине

Бивши шеф Мисије ОЕБС на Косову и Метохији Вилијам Вокер је, осим лажирања догађаја из Рачка што је довело до бомбардовања Србије, одговоран и за оживљавање ОВК, као и за мартовски погром над Србима, због чега нема никаве дилеме да га треба сматрати ратним злочинцем, каже за Спутњик Милован Дрецун, председник скупштинског одбора за КиМ.

Сва злодела „Касапина“ Вокера: Хоће ли албански плаћеник бити оптужен за ратне злочине

Вокер који је последњих дана поново у акцији заштите злочина ОВК и антагонизовање Срба до те мере да тражи да се формира нови Трибунал који би за злочине на Косову и Метохији судио искључиво Србима.
Злодела Вилијама Вокера – oд албанског плаћеника до саучесника у злочинима

Чињеница да Вокер брани ОВК и њихове злочине, није новина напомиње Дрецун, јер је општепознато да је Албанцима битан јер има велике заслуге за измишљени масакр у Рачку.

„Може се рећи да је он нека врста њиховог плаћеника јер добро зарађује. Плаћали су га годинама и сада треба тај новац да оправда, а вероватно покушава и да се наметне оваквим изјавама да би поново зарадио неке паре од Албанаца. Међутим, у међународном свету, чак ни у Америци, његова реч нема тежину“, наводи Дрецун.

С друге стране, додаје саговорник Спутњика, његовим делима би требало да се позабави наше или неко друго тужилаштво и да се крене у процесуирање његовог злочиначког деловања, без обзира што није наш држављанин.

Одговоран и за Рачак и за оживљавање ОВК

„На Вокерове злочине треба увек подсећати и не треба га оставити на миру и стално треба вршити притисак. Он би у једном тренутку морао да се суочи са одговорношћу за оно што је урадио. Одговоран је за то што је био саучесник и суизвршилац у удруженом злочиначком подухвату, како је то дефинисано у оптужници против Хашима Тачија и осталих, а који је имао за циљ да се насилно овлада Косовом и да се изврши протеривање српског и осталог неалбанског живља. То се постизало управо илегалним затварањем људи, силовањима, бруталним ликвидацијама. Дакле, покушајем етничког чишћења“, уверен је Дрецун.

Његова верификаторска мисија у ОЕБС-у је претворена у шпијунску мисију, додаје он, а у тренуцима када је ОВК била потпуно разбијена, о чему сведочи Рамуш Харадинај у својој књизи где наводи да је управо са мисијом коју је Вокер предводио почео да ради на обнављању терористичке ОВК.

Шпијунска мисија у служби НАТО-а

„Реч је о наоружавању, реорганизацији, давању обавештајних података и спречавању наших снага да се до краја обрачунају с терористима, а терористима је омогућио да нападају наше снаге безбедности. Дакле, штитио је ОВК. Управо у том периоду када је из пепела подигао ОВК и формирао шпијунску мрежу коју је касније оставио да извештава авијацију НАТО-а и да лоцира мете, неки од његових шпијуна су ухваћени и јавно су признали пред камерама шта су радили“, каже Дрецун.

Другим речима, додаје Дрецун, ОВК никада не би била обновљена да није било Вилијама Вокера и тадашње ОЕБС-ове шпијунске мисије коју је водио.

„После тога, његова највећа одговорност је за злочиначко бомбардовање наше државе, због измишљеног масакра у селу Рачак, и то што је као албански плаћеник учествовао у бруталном етничком чишћењу. Дакле, он има вишеструку одговорност за злочине који су се догодили на Косову и Метохији и нема дилеме да га треба сматрати ратним злочинцем“, закључује Дрецун.

Суизвршилац етничког чишћења Срба – „Косовски касапин“

Саговорник Спутњика подсећа да Вокер има надимак „Салвадорски касапин“ а да би сада могао да му се дода и надимак „Косовски касапин“.

Даница Маринковић је судија у процесу Рачак која је успела и у хашком Трибуналу да докаже да је Вокер лажирао догађаје у Рачку, али тај случај није стигао на сто хашког тужиоца.

„Сведок сам да је од тренутка када је он дошао на Косово и Метохију, у септембру или октобру 1998, било много терористичких акција на простору КиМ. Као истражни судија сведочила сам злочинима које су терористи починили над цивилним становништвом, на дан сам имала по три или четири таква увиђаја а Вокер је знао све то. Терористи су се осилили након његовог доласка“, присећа се судија Маринковић.

Њему је, како каже, очигледно и био циљ да ојача тероризам на Косову и Метохији како би се истребило српско становништво на том простору, дакле, да се почини геноцид и да добију ту наводну независну државу.

Крив и за последице бомбардовања

„Само за то што је почињено у то време, Вокер би требало да буде иза решетака. Уосталом када год се поменуо Рачак и Вокер увек сам говорила да против њега треба да се покрене поступак за све злочине које је починио на Косову и Метохији“, додаје  саговорница Спутњика.

Судија Маринковић сматра да је лажни Вокеров извештај о Рачку, Србији и Косову и Метохији починио невиђену материјалну штету, као и да је бачено толико осиромашеног уранијума, да ни после 21 годину не можемо да се опоравимо.

„Никада није касно да се против њега покрене кривични поступак. Чињеница је да где год да је био, иза себе је сејао смрт и киднаповања. У његово време отето је и доста новинара на Косову и Метохији. што Срба што Албанаца. А њихова судбина се до данас не зна“, каже саговорница Спутњика.

Србија није једина Вокерова жртва

Како каже, законски основ да се против Вокера подигне оптужница постоји јер је није само помагао да се чине злочини, већ их је и сам чинио.

Србија, односно, Косово и Метохија није једина држава која је пропатила због Вилијама Вокера. Због злодела које је починио од 1988. до 1992. као амбасадор Америке у Ел Салвадору, када су током грађанског рата САД подржале такозвани „Одред смрти“ војске Ел Салвадора, који је усмртио хиљаде политичких опонената, независни адвокат Окружног Суда САД Лоренс Волш поднео је тужбе против Вокера због намештања лажне хуманитарне операције у ваздушној бази Илопанго у Ел Салвадору, која је довела до масовних ратних злочина над цивилима.

Извор: Спутњик

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *