Тесла је био одгојен у Светосавском духу и косовским вредностима

0
есла је био одгојен у Светосавском духу и косовским вредностима

Сви данас знају ко је Никола Тесла и чиме се он бавио. Међутим, мало људи зна какав је он заправо био у приватности у шта је веровао и шта га је инспирисало.

Тесла је био прави српски патриота, одгојен у светосавском духу и косовским вредностима. То му је толико било важно да је писао чланке о косовском завету и српској епској поезији у тада најпознатијем америчком магазину “Сентури”. Ево једног исечка из чланка о српској поезији и Јовану Јовановићу Змају, ког је Тесла написао у мају 1894. године.

“Тешко да постоји народ који је доживео тежу судбину од српског. Са висине највећег сјаја, када је (српско) царство загрлило скоро читав северни део Балканског полуострва, као и велики простор који данас припада Аустрији, српски народ је пао у безнадежно ропство након судбоносног боја на Косову 1389. године, ратујући против надмоћних азијатских хорди. Европа никад неће моћи да исплати велики дуг који дугује Србима, зато што су они, жртвујући и сопствену слободу, зауставили тај варварски продор. Пољаци су пред Бечом, предвођени Собјеским, завршили оно што су започели Срби и за тај свој допринос цивилизацији су награђени слично као Срби. Све се збило на Косову пољу када је Милош Обилић, најславнији од српских јунака, погинуо, убивши Султана Мурата I пошто га је пронашао у центру своје велике војске. Да није историјска чињеница, многи би били склони да ту епизоду сврстају у мит који се развио у додиру са грчким и римским изворима. У Милошу, ми видимо и Муција (Гај Муције Сцевола, римски јунак) и Леониду (спартанског краља), па и више од тога, зато што он не гине лаком смрћу на бојном пољу као Грк, већ своје јуначко дело плаћа страшним мучењем и смрћу. Не треба се зато чудити да народ, који је способан да изнедри такве јунаке, има поезију у којој праовлађују дух племенитости и витештва. Чак и непобедиви Марко Краљевић, касније оличење српског јунаштва, кад савладава Мусу, муслиманског поглавара, узвиче: “Јао мене до Бога милога, ђе погубих од себе бољега!”

Nikola Tesla, “Zmai Iovan Ivanovich,” Century Magazine, May 1, 1894, Volume 48, Issue 1, pp. 130-1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *