СРАМОТА СРБИЈЕ: Јунак са Кошара живи као бескућник са вуковима

0

Фото: Јутјуб / Дневник западне Србије

Херој са Кошара, Драган Брадић Сергије (54), који је живео више од шест месеци у импровизованој земуници у шуми на планини Јавор, избављен је из јаворског потока и склоништа.

Где живи овај Јаворац случајно је открио, електричар, Драган Стаменић, који је кресао трасу далековода кроз густу шуму.

Некада храбри ратник са Кошара, човек за којег у Ивањици нико нема ружну реч, смештај за своје израњавано тело гелерима пронашао је у импровизованој земуници, где му друштво праве медведи, вукови и дивље свиње, а кров направљен од палета са првом кишом прокишњава.

– Осетио сам мирис дима и кад сам сам кренуо у том правцу, испод једне букове извале угледао сам ватру и земуницу покривену целофаном. Остао сам у шоку када сам угледао Сергија, човека кога одлично познајем и којег сам често виђао у надници. Нико живи није знао да он нема крова над главом и да спава усред шуме у земуници. Он је то вероватно крио, а ја га знам као човека који је свима помагао, куповао је печурке по Јавору имао је много пара. Свима је давао и пропао вероватно. Знам да је био по ратишту од Босне до Косова, последњи пут вратио се са Кошара рањен – прича Стаменић.

Драган је месецима ноћевао у импровизованој земуници, коју је сам направио. Преживљавао је од хране коју нађе у природи, печурака, боровница, дивљих јагода и јабука. Кажу да ћете му „кућу“ пронаћи по диму. Јер једино уз константно упаљену ватру успева да се иоле загреје. Спава на целофану, а покрива се са само једним танким ћебетом, налик оном војничком. Као јастук служи му стари џемпер.

– Нисам имао куд. Остао сам без куће и земље. А радио сам као црнац, издржавао оца и мајку, а онда ми је све отето, чак сам и у затвору завршио на десет месеци, иако нисам био крив. Косио сам ручно по четрдесет ливада. Али остао сам без ичега, било ме је срамота да тражим помоћ од било кога, склонио сам се овде и мучим своју муку. Али готов сам, осећам да ми се ближи крај, снег ме жива затећи неће. Пет дана хлеба нисам видео, вечера су ми две печене јабуке. Јуче сам ручао један компир и то је све. Ложим ватру по сву ноћ да отерам медведе и да се мало угрејем – испричао је Драган недавно.

Након што је јавност узнемирила вест о „човеку из шуме“, реаговала је управа општине Ивањица. Председник општине Момчило Митровић, као и Драганове комшије, сазнали су из медија да Драган спава у планини.

– Исте ноћи смо отишли на Јавор и убедили га да крене са нама. Сместио сам га у интернат, позвао лекаре да га прегледају и виде како стоји здраствено. Био је видно исцрпљен, једва се кретао. Све смо предузели да помогнемо и да га збринемо. Много часних људи нам се јавило да помогне и урадићемо све што можемо за овог човека. Он има велику шансу да почне нови живот, помоћићемо му у томе – рекао је Митровић за ГЗС.

Данас је покренута акција коју подржава и локална власт са циљем да Драган добије кров над главом и нађе свој мир. Сви они који желе да помогну могу донирати средства на следећи рачун: 205-9001027854833-25. Средства ће бити утрошена за помоћ у збрињавању Драгана Брадића Сергеја, ратника са Кошара и бескућника са Јавора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *