Огромна већина грађана Србије је тешки противник Европске уније

0

Срби су против ЕУ

Две трећине Србије уверене да Запад промовише коруптивни и декадентни начин живота, а 55 одсто сматра да процес интеграција у ЕУ угрожава демократију и традиционалне вредности.

Више од две трећине грађана Србије сматра да западне земље, под велом „грађанских слобода“, промовишу морално коруптивни и декадентни начин живота, показују подаци из извештаја „Индекс рањивости – Србија“, у организацији Центра за међународне и безбедносне послове – ISAC фонда.

Резултати истраживања, спроведеног уз учешће више од 1.000 особа, указују да само 18 одсто становника Србије гледа на Европску унију као на стратешког партнера, док је став 55 одсто да процес интеграција у ЕУ угрожава демократију и традиционалне вриједности.

У извештају се оцењује да је међу државама региона Србија највише отворена према страном субверзивном утицају и да се то односи на целокупно становништво, без обзира на старост, образовање или место становања.

Утицај Русије се објашњава културним, верским и историјским везама, а позитиван однос према Пекингу кинеским инвестицијама и одсуством негативних историјских искустава.

Скоро 60 одсто становништва Србије сматра да је Русија најважнији стратешки партнер Београда.

Став 71 одсто становника Србије је да Запад неоправдано оптужује Москву за своје проблеме, док више од 90 одсто тврди да Русија не представља било какву опасност за Србију.

Поред Русије, најважнији стратешки партнер Београда је Кина, сматра 59 одсто испитаника.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *