СКАНДАЛ: САНУ подржава скандалозни Костићев став о КиМ

0

Српска академија наука и уметности

Српска академија наука и уметности (САНУ) одбацила је данас као нетачну тврдњу академика Љубише Ракића да се САНУ није изјашњавала о „проблемима Косова и Метохије“.

Српска академија наука и уметности

Реагујући на Ракићеву оцену да изјаву председника Академије Владимира С. Костића да је Косово „фактички и формално изгубљено за Србију“, није подржао „нико из редова САНУ“, из те институције су навели да је Костић у својим иступањима, „по правилу наглашавао да се ради о личним ставовима, без обзира на то о ком проблему се радило, без иједног покушаја ‘прекрајања историје’ или покушаја да своје ставове представи као ставове САНУ“.

„Супротно тврдњама академика Љубише Ракића, Председништво САНУ се јавно и недвосмислено огласило са седнице од 19. јануара. У врло сличним тоновима, огромна већина чланова САНУ је кроз своја одељења у протеклих пар месеци начелно подржала право на мишљење и слободу изражавања било ког члана САНУ и дала пуну подршку Извршном одбору и Председнику у обављању њихових дужности, што је достављено свим академицима без изузетка“, стоји у саопштењу.

Ракић је раније изјавио да се Српска академија наука и уметности (САНУ) није изјаснила о будућности Косова али да је његов став „идентичан са општенационалним интересом Србије који је формулисан у Уставу, да је Косово нераскидиви део Србије“.

„Имали смо недавно једно иступање председника САНУ Владимира Костића, на трагу његових ранијих ставова, да је Косово фактички и формално изгубљено за Србију. Уз поштовање његове стручности и научних доприноса, мора се рећи да је тако експлицитно изјашњавање, чак и као лично мишљење, било несмотрено и непримерено функцији коју обавља“, рекао је Ракић.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *