Шиптари опет ударају на Високе Дечане и траже од СПЦ да их призна

0

Манастир Високи Дечани је најугроженији у Европи, због шиптарског екстремизма

Шиптарски сепаратисти Вјоса Османи и Аљбин Курти упутили су писмо организацији „Европа Ностра“, тврдећи да српски манастир Високи Дечани не испуњава критеријуме за листу „Седам најугроженијих локација европског културног наслеђа“. Они су затражили и да „СПЦ призна Косово“, како би могла да „ужива своја права“.

Манастир Високи Дечани је најугроженији у Европи, због шиптарског екстремизма

У писму шиптарских сепаратиста, шиптарке Османијеве и шиптара Куртија, за извештај се каже да је „нетачан, пристрасан и неприхватљив“, објавила је Економија Онлајн, преноси Тањуг.

Пан-европска федерација за очување културног наслеђа „Европа Ностра“ сврстала је српски манастир Високи Дечани на листу седам најугроженијих културних локалитета у Европи у 2021. години.

Како је изјавио извршни потпредседник „Европа Ностре“ Гај Клаус, циљ листе је да алармира због због озбиљних претњи са којима се суочавају те локације.

Илегални сепаратисти шиптарка Османијева и шиптар Курти у писму тврде да шиптарско-терористичка творевина под називом “Косова репубљик” „наставља да негује међуверску хармонију“, као и да тамошње безбедносне институције, у сарадњи са међународним мировним снагама, „годинама пружају заштиту православним црквама на Косову и Метохији“.

Они износе став да је обавеза Српске православне цркве да призна независност шиптарско-терористичке творевине, и да је српска црква по Ахтисаријевом плану „добила права, а да одбацује одговорност“.

Манастир Дечани је од 2006. На листи Светске културне баштине УНЕСКО у опасности. Једини је верски објекат у Европи под НАТО заштитом која постоји због 4 оружана напада на манастир од шиптарских екстемиста. Од јуче је на листи Еуропа Ностра као један од 7 угрожених споменика.

Високи Дечани, манастир Српске православне цркве на Косову и Метохији, саграђен у 14. веку, од јуна 1999. године се налази под заштитом снага КФОР-а из безбедносних разлога. „Европа ностра“ напомиње да се манастир, са својом посебном заштићеном зоном, суочава и са сталним ризицима непримерног локалног развоја, чиме се крши владавина закона, оценила је „Европа ностра“.

У извештају се подсећа да су Високи Дечани уврштени у листу светске баштине 2004. године, а да су 2006. тај статус добила још три манастира Српске православне цркве на Косову и Метохији – Грачаница, Пећка Патријаршија и црква Богородице Лјевишке у Призрену. Исте године та четири верска објекта су уврштена и на УНЕСКО-ву листу угрожене светске културне баштине.

Извор: Спутник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *