Пропали амерички пројекат “Косово”

0

Фото: АП

Корона коси грађане, вакцине нема, економија је у суноврату, одлив мозгова и младог становништва је рекордан, а супротно “традицији” и свим очекивањима, пад наталитета је ту највећи на читавом Балкану. И “дипломате” одатле беже само кад им се укаже прилика, пише Блиц.

Фото: АП

Реч је о “Косову”, пропалом државном покушају Сједињених Држава и ЕУ, “запећку Европе”, “црној рупи” континента, “покушају државе”… како га описују дипломате и аналитичари. Кобајаги независно, а непризнато, кобајаги држава је, а заправо протекторат, једно је од најбесперпективнијих покрајина у Европи, како показује низ најновијих вести и статистичких података.

За многе од ових чињеница смо знали, али за ову сигурно нисмо – на окупираном Косову и Метохији је дошло до драстичног смањења стопе наталитета. То се дешава од 2014. године, али је у односу на податке за 2019. годину окупирана јужна покрајина лане забележило највећи пад стопе на Балкану, чак 16,5 одсто.

Иако окупирано Косово и Метохија и даље има највећи природни прираштај у Европи, број новорођених беба смањује се из године у годину, чини се неповратно. Све већи број жена децу рађа у иностранству; 2019. је свака пета беба рођена ван територије окупиране јужне српске покрајине.

Као резултат укрштања миграција и пада наталитета, у школе на Косову и Метохији последњих година уписује се све мање ученика. На годишњем нивоу се тај број смањује за око 10.000 деце.

Ситуацију на Косову и Метохији је пре извесног времена најбоље описао илегални такозвани “амбасадор” САД Филип Коснет који службује у Приштини, наводећи у депеши Стејт департменту подужу листу горућих проблема. На тој листи нашли су се и корона вирус и недостатак вакцина, али и инфраструктура, загађен ваздух, па чак и пси луталице.

Од самог почетка борбе са пандемијом на окупираном Косову и Метохији нема одговора ни на један од проблема. Није било ПЦР тестова. Велики број заражених је константа, а здравствени систем нема капацитета да одговори на потребе људи ни у “мирнодопско” време, а камоли усред рата против ковида-19.

Нема ни вакцина, нити се поуздано зна када би их могло бити.

Становништво које одлази претежно је младо и високообразовано, а међу њима је највећи број медицинских радника. Сваког дана у потрагу за бољом данашњицом и извеснијом сутрашњицом крену два медицинска техничара, док један лекар то учини на свака два дана.

Годинама уназад окупирана српска територија има највишу стопу сиромаштва у југоисточној Европи, а Светска банка предвиђа да ће се она и повећати.

Економија на окупираној српској територији је од почетка коронавируса претрпела губитак од 1,2 милијарде евра, а то је само почетак јер, према предвиђањима Светске банке, следи додатно повећање незапослености.

Све у свему, амерички пројекат “Косова репубљик” је дефинитивно пропао.

Извор: Блиц

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *