Честе пљачке цркава на КиМ, реакција државе само саопштењима

0

Непознати починиоци обили су синоћ Цркву Светог Марка у Шилову код Гњилана, украли новац из благајне и озвучење чија је вредност око хиљаду евра. У последњих месец дана, само у Косовском Поморављу, обијене су и опљачкане цркве у Гњилану, Партешу и Клокоту, као и у Сиринићкој жупи и на централном Косову и Метохији. До сада нико није откривен и ухапшен.

На пљачке цркава на КиМ, држава реагује само саопштењима

Још једна православна црква на територији Косова и Метохије нашла се на мети пљачкаша, што је укупно седми православни објекат у покрајини, који се у претходне две недеље нашао на мети вандала, саопштила је Канцеларија за КиМ, која на све што се дешава на Косову и Метохији реагује искључиво саопштењима, што представља скандал ове такозване канцеларије.

Претходно су обијене и опљачкане цркве Светих Апостола Петра и Павла у Клокоту и Свете Тројице у Партешу и то на Задушнице, затим само недељу дана касније и црква Свете Недеље у селу Горња Гуштерица у општини Грачаница.

Вандали се нису ни ту зауставили па су дан касније обили и опљачкали још две цркве у општини Штрпце, Светих 40 мученика севастијских и Храм Светог Димитрија. Насилници су упали и у парохијски дом у селу Витомирица, у општини Пећ, и украли вредан грађевински материјал.

Све ове православне цркве су претрпеле велику материјалну штету, демолиране су, украден је новац и вредне црквене реликвије.

Реакције државе Србије односно Канцеларије за Косово и Метохију на овакве ствари јесте, само издавање саопштења, којима мисле да нешто чине, а која заправо ничему не служе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *