Притужба против председника САНУ: Костић повредио права свих грађана Србије

0

Владимир Костић

Канцеларији Заштитнику грађана поднета је притужба којом се тражи да заштитник утврди да ли је председник САНУ Владимир Костић повредио права и интересе свих грађана Србије, изневши у две емисије став да Косово више није де факто нити де јуре у нашим рукама.

Владимир Костић

У у поднеску стоји:

Шест месеци по избору на функцију Председника САНУ, са 63 од 122 могућих гласова, Владимир Костић је позван 18.10.2015., да као Председник САНУ (а не неуролог или грађанин) учествује у ударној емисији Радио Београда „Седмица“.

Том приликом изјавио је: „Неко овом народу мора да каже да Косово више није де факто нити де јуре у нашим рукама. Бојим се да је, у овом тренутку, једина политичка мудрост на који начин, са елементима достојанства, напустити Косово које де факто и де јуре више није у нашим рукама. И то неко овом народу мора да каже“.

Недавно, 07.01.2021., две године након поновног избора одржаног 3.4.2019., Владимир Костић опет је позван као Председник САНУ на други медиј и том приликом експлицитно је потврдио спорну изјаву.

Наведеним изјавама свога Председника, САНУ је повредила права и интересе свих грађана Србије утврђених:

у Уставу Републике Србије,

у Дејтонском споразуму,

и у Резолуцији СБ УН С/РЕС/1244 (1999) од 10.6.1999., чиме је драстично умањен углед Србије и њена преговарачка позиција у вези са Косовом и Метохијом.

Из наведених разлога предлажем да покренете поступак и предузмете мере предвиђене Законом о заштитнику грађана.

Момир Радић

Извор: Глас Јавности

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *