Подржимо акцију “Божур за децу Ораховца”

0

Хуманитарну акцију под називом ,,Божур за децу Ораховца, за помоћ деци Ораховца, од 1999. године подељеног градића на Косову и Метохији, покренуло је Невладино удружење „Пандурица“ из Никшића у сарадњи са наставницима, родитељима и децом у Ораховцу.

Циљ акције, коју је благословио и владика Рашко-призренски и косовско-метохијски г. Теодосије је изградња фискултурне сале за српску децу и омладину Ораховца. Владика је благословио да се сала изгради на црквеном имању у близини храма Успења Пресвете Богородице у Ораховцу.

ви који су долазили у Ораховац (од 1999. године за Србе само горњи део града), знају да српска деца у Ораховцу немају спортску салу, нити фискултурну салу при школи, а немају ни школско двориште где би се играли за време школских одмора или после школе. Игралиште, које је после 2000. године направљено за српску децу, се све мање користи из безбедносних разлога. Спортска сала би била место окупљања, дружења уз спортске активности све деце и омладине Ораховца.

Акција је почела у Црној Гори на Крстовдан (27. септембра) 2020. године продајом привезака на којима је са једне стране осликан цвет божура, а с друге стране пише ,,Божур за децу Ораховца,“.
У првом делу акције “Пандурица“ је уз помоћ добротвора прикупила 14 250 евра, од којих је 10 000 евра уплаћено у Фонд Епархије Рашко-призренске са наменом за изградњу сале, а остали новац је за Савиндан подељен деци Ораховца.

Од прикупљених средстава зависиће и изглед сале, тј. да ли ће бити монтажног типа или чврсте градње.
Минимална донација за привезак је 360 динара или 3 евра, а привеске можете преузети у Никшићу код чланова НВО “Пандурица,“ као и у Београду и Новом Саду код Хуманитарне фондације ,,Осмех на дар“, у Ораховцу, а шаљемо их поштом широм Србије.

Акцију можете подржати и уплатом на динарски жиро рачун ХО „Осмех на дар“ 150-1851383-15 код Директне банке, уз назнаку „За децу Ораховца“.

Упутства за уплату из иностранства можете добити директно од Пандурице НВО или од Фондације,, Осмех на дар,, (пишите им у инбокс на фејсбуку).
Сва прикупљена средства од продаје привезака са симболом нашег страдалног Косова и Метохије као и средства прикупљена уплатом на жиро рачун намењена су изградњи фискултурне сале за српску децу и омладину у Ораховцу.

Будите и ви део ове акције! Помозите да деца у Ораховцу одрастају здраво и слободно!

Текст: Оливера Радић, професор српског језика и књижевности у „Гимназији Ораховац“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *