У Београду откривена биста Александра Невског, поклон Санкт Петербурга

0

Фото: Лола Ђорђевић/ Спутњик

Бронзана биста рускогСветитеља, кнеза и војсковође Александра Невског откривена је у порти цркве на Дорћолу у Београду.

Бог није у снази, него у истини“, речи су Св. Александра Невског, угравиране златним словима на његовој бисти откривеној данас у српској престоници, где су црквени великодостојници и градски званичници Београда и Санкт Петербурга потврдили нераскидиве везе, јединство и љубав између руског и српског народа.

Бронзана биста руског кнеза, војсковође и светитеља Александра Невског откривена је у порти цркве на Дорћолу посвећене тој великој историјској личности. Она је поклон Санкт Петербурга Београду поводом обележавања 800 година од рођења Св. Александра Невског. Тешка је 2,15 тона, а висока 115 центиметара.

Нераскидиве везе Руса и Срба

Након литургије у цркви Александра Невског и освештења бисте, присутнима су се обратили патријарх српски Порфирије, руски епископ кронштатски Назарије, губернатор Санкт Петербурга Александар Беглов и градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Патријарх Порфирије рекао је да је сувишно говорити о везама, јединству и љубави која постоји између Руса и Срба и да постоје бројни разлози и заједничка историја који чине јединствени пут руског и српског народа, као и свих православних Словена.

„Те везе, то јединство, та љубав, чињеница да смо делови истог тела не би била могућа да нас не повезује један Господ, наш спаситељ и једна иста вера. Свети Александар Невски је наш најрођенији, ближњи, јер је човек Христов и рођен је у руском народу, али је исто тако једнако близак и вољен у српском народу“, казао је патријарх Порфирије.

Губернатор Санкт Петербурга истакао је да је данас историјски дан за православце:

„Ваша светости, данас сте освештали бисту Александра Невског. То је симбол пријатељства, нашег духовног јединства и јединства између наших патријарха. У многим земљама света су постављени споменици и постоје храмови у част Св. Александра Невског. Један од најлепших храмова је управо овде, у Београду“.

Градоначелник Београда казао је да је сваки сусрет с братским руским народом празник за оне који раде и боре се за очување вишевековних добрих односа између руског и српског народа.

„Нас вежу значајни историјски догађаји којима се српски народ одувек поносио. Овим даном, када откривамо бисту Александру Невском у Београду, потврђујемо наше нераскидиве везе, православно пријатељство и братство. Најискреније се надам да ће досадашња успешна сарадња наша два града још јачати и да ће нас из дана у дан све више уједињавати и подстицати да будемо достојни наследници наших предака“, казао је Радојичић.

Биста је израђена у Kраснодарском крају. Аутор је Анатолиј Дементјев, вајар и члан Савеза уметника Русије, који је и аутор Споменика Пушкину на Азову и Чехова у Тјуменској области. Симболично је отпремљена за Београд из Лавре Александра Невског у Санкт Петербургу, где је и освештана.

Иначе, догађају су присуствовали и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко, делегација Санкт Петербурга која борави у тродневној посети српској престоници, као и министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и представници Града Београда.

Посети делегације Санкт Петербурга Београду претходила је септембарска посета београдских званичника том руском граду, где је потписан Споразум о сарадњи Београда и Санкт Петербурга.

Извор: Спутник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *