Маринковић: Вокеру би требало да се суди

0
Маринковић: Вокеру би требало да се суди

Фото: Канцеларија за КиМ

Нико не може да ми одузме оно што сам видела. И сада, две децење касније, могу да реконструишем сваки секунд увиђаја из Рачка, каже у Интервјуу за Новости бивши истражни судија из Приштине Даница Маринковић.

Фото: Канцеларија за КиМ

“Овде се догодио класичан пример антитерористичке акције, легалне и легитимне, наше полиције против припадника ОВК.У Хагу сам дооказала да је Вилијем Вокер дошао да измисли сценарио који је био повод за бомбардовање 1999. године. То је наша победа“, навела је она коментаришући најновије покушаје Вокера да Рачак “протури” као масакр над цивилима за који срспки генерали и министри из владе Слободана Милошевића треба да одговарају пред посебним судом.

Маринковић је подсетила да је сведочила у процесима против Слободана Милошевића, Сретена Лукића и Властимира Ђорђевића у Трибуналу.

“Дошла сам у Хаг са пуном торбом доказа. ’Све сте то сачували и донели’, питао ме је Милошевић, кога сам тад први пут видела у животу. Додао је да морамо да докажемо да Срби нису геноцидан народ. Сведочила сам детаљно, доказ по доказ. Толико сам причала, да су ми на крају рекли: ’Немамо времена, одговарајте са да или не’. Казала сам да не могу тако, да морам да објасним. Прихватили су моје доказе, и Рачка није било ни у једној оптужници, што је веома важно”, каже Маринковић.

На питање како је успела да сачува документацију, кад је из Приштине једва извукла живу главу, она каже да је чувала све копије.

“Имам цео досије Рачак. Све је то преведено на енглески када сам кренула у Хаг и предато као доказни материјал. Преводиоци ме нису у неким деловима добро преводили док сам сведочила, али је Милошевић све пратио пажљиво и говорио да исправе, јер ’сведок није тако рекао’”, каже Маринковић.

Иако су је многи одговарали да оде у Рачак, чак су и пуцали, она каже да је у тој ситуацији нешто било јаче од ње, без обзира што је било ризично.

“Полиција је била уз мене иако су говорили да је опасно. Бог нас је сачувао. Када истражни судија оде на увиђај и прикупи доказе, од тога нема ништа јаче. Вокерове лажи су кратке. Замислите, он се сад појављује, а његова сарадница Хелена Ранта је признала шта се дешавало у Рачку, прорадила јој је савест. Вокеру треба да се суди, жао ми је што га никада нисам срела да му кажем све што имам. Сретала сам његовог заменика Джона Дренкијевича, и он ме је спречавао да уђем у Рачак и претио ми Хагом. Знала сам да нешто крију”, каже Маринковић

На питање да ли очекује да ће Специјални суд осудити Тачија и остале из ОВК, она каже да за сада не може да процени.

“Појављује се сумња да ли ће суд бити независан, хоће ли моћи професионално да одраде и да издрже да поступке окончају до краја. Ипак, наду даје то што је у оптужници поменуто много догађаја и да имају доказе за то”, казала је Маринковић.

Извор: Вечерње Новости

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *