Лист Црногорца 1920: Црна Гора вечно слободна српска држава и ослободитељка Пећи

0

“Црногорски народ је у својим напорима, засновао српску државу, створио политичку државу и омогућио својим несебичним и јуначким подвизима да се ослободи српско племе од турског и аустроугарског, ослободио је и Пећ, сједиште српског патријарха”.

Пећка Патријаршија

Глас Црногорца из 1920 године, штампан у Паризу од стране владе Краљевине Црне Горе у егзилу.

Чланак „Српска патријаршија“, где се говори о поновном успостављању рада Пећког патријарха у Пећи након скоро 160 годна, те и чињеница да је народ Црне Горе својим вековним напорима засновао српску државу и мисао.

Ово посебно ваља истаћи у контексту времена, јер ова влада Краљевине Црне Горе 1920. била „зеленашка“, односно како је данашњи режим жели представити, као „освешћивачка“ и антисрпска.

Ово је још само једадн од прилога чињеници да су и зеленаши и бјелаши били оно што једино су и могли бити, а то је Срби, те да је сукоб био једино и искључиво династичке природе.

У чланку се између осталог каже:

„Црногорски народ је у својим напорима, засновао српску државу, створио политичку државу и омогућио својим несебичним и јуначким подвизима да се ослободи српско племе од турског и аустроугарског, ослободио је и Пећ, сједиште српског патријарха„.

Глас Црногорца из 1920. године

Даље у овом чланку из 1920. јасно се подсећа да је митрополит црногорско-приморски чувар пећког трона, те како у тексту пише, ослобођењем Пећи, оживјела су права права пећког митрополита. Наравно доследни својим „зеленашким“ идејама, они су желели и да митрополит буде патријарх „целокупне српске православне цркве“.

„Црна Гора је хтела да именује једног патријарха опет у Пећи, али како још није био ослобођен, тај акт је одложен… Црна Гора као вечно слободна српска држава и као ослободитељка Пећи тога неће смети никада одрећи“.

Извор: in4s.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *