Кнез Лазар Хребељановић

0

Лазар Хребељановић (1329 – 1389) био је средњовековни српски кнез, који је после Маричке битке створио највећу и најмоћнију државу на територији некадашњег Српског царства. Лазарева држава са престоницом у Крушевцу, позната је у историографији као Моравска Србија.

Фото: Небојша Ђурановић / Фејсбук страница Српска историја

Младост је провео на двору краља/цара Стефана Душана и цара Уроша са титулом ставилац, да би негде око 1364. добио титулу кнеза. После слома Мрњавчевића на Марици 1371. године текао је постепен успон кнеза Лазара праћен формирањем његове области. Након Маричке битке загосподарио је Приштином и Новим Брдом, док је у савезу са баном Босне Твртком I Котроманићем и уз подршку угарског краља Лајоша I 1373. године поразио свог љутог непријатеља, жупана Николу Алтомановића.

Истовремено, Лазар је радио и на обнови немањићких државних традиција. Био је ожењен Милицом, која је према старим српским родословима потицала од Вукана, најстаријег сина Стефана Немање. Веран традицији владара на српском престолу, кнез Лазар је прегао да подигне ауторитет цркве и учини је моћном потпором у борби за учвршћење своје власти. У том циљу сматрао је неопходним да измири Пећку и Цариградску патријаршију, које су биле у непријатељству од доба проглашења Пећке патријаршије 1346. године када се краљ Душан крунисао за цара.

После дугих преговора до измирења је дошло 1375. године. Поред тога, Лазар је подигао више задужбина (Раваницу, Лазарицу и јужну припрату Хиландара). Током девете деценије 14. века област кнеза Лазара почели су да угрожавају Османлије. После битке на Дубравници (1381) и догађаја везаних за пад Ниша и поход Мурата I до Плочника (1386), следећи велики поход Османлија довео је до битке на Косову 1389. године.  Ту су се Османлијама супроставили одреди кнеза Лазара, Вука Бранковића и краља Срба и Босне Стефана Твртка I Котроманића под командом Влатка Вуковића. У бици су и Лазар и његов противник Мурат I изгубили животе и обе стране су претрпеле велике губитке.

Култ кнеза Лазара као хришћанског мученика почео је да се развија недуго по Косовској бици. Лазареве мошти данас почивају у Раваници.

Извор: Фејсбук / Српска историја

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *