ИНТЕРВЈУ Веселин Џелетовић: Косово и Метохија је мој завичај

0
ИНТЕРВЈУ Веселин Џелетовић: Косово и Метохија је мој завичај

Фото: Приватна архива

Имали смо прилику да разговарамо са Веселином Џелетовићем, аутором познатог романа „Српско срце Јоханово“, по коме се снима филм „Жетва“, који има за циљ, да свету представи праву истину са Косова и Метохије.

Фото: Приватна архива

За почетак, реците нам укратко нешто о себи Господине Џелетовићу?

Џелетовић: Рођен на по луле дувана од Небеске Србије, сањоходим између илузија и бдим над Косметом. Песник који верује.

Аутор сте веома популарног романа, који је заснован на истинитим догађајима, под називом “Српско срце Јоханово”, реците нам када и како је настао тај роман?

Џелетовић: Сусрет са човеком који носи срце Србина, киднапованог са Косова и Метохије изазвао је тако велики бол у мени да сам поему од 5 страница А4 формата написао за два сата.И данас се питам да ли је то могуће. Као да ми је неко диктирао те стихове. Немац ми је описао сусрет са дечаком, сином човека чије срце носи. Рекао је да када му је дете пришло шавови од операције су хтели да попуцају колико је то срце скакало. Да ли је препознало сина, да ли је то аутосугестија Немца или божанска промисао, то никада нећемо сазнати. Али је то био разлог да Немац долази често на Космет, да види малог, а када је мајка детета извршила самоубиство (силовали су је Шиптари и такво унижење и срамоту није могла да издржи) Немац је добио необјашњив порив да мора да усвоји малишана. И док то није урадио није могао да се смири. Стриц дечака је био против усвајања, иако је малишан заволео Немца, плашећи се да дете не буде поунијаћено. Немац без размишљања прелази у православље и усваја дечака.

Колико је роман до сада доживео издања и да ли је превођен на неке друге језике?

Џелетовић: Доживео је 15 издања и преведен на 12 језика. Свима сам дао бесплатно ауторска права како би се истина о страдању Срба ширила светом. У Русији је роман доживео три издања.

Најављено је снимање филма “Жетва” по мотивима Вашег романа, реците нам нешто више о томе, да ли је снимање почело, да ли се зна када ће бити премијерно приказан?

Џелетовић: Због ове короне не могу знати тачан датум премијере али ми радимо на филму. Добили смо подршку Филмског центра Србије и Канцеларије за Косово и Метохију. Одабране су и локације за снимање: Немачка, Италија, Грчка и Србија, као и објекти. Направљени су уговори са најважнијим актерима филма. Све што је до сада урађено је на светском нивоу и надамо се да ће цео свет видети тај филм и спознати праву истину о Косову и Метохији.

У медијима се појавила вест да Албанци на све могуће начине саботирају снимање филма, да Вам упућују претње, а чак и да нуде велике износе новца, како се филм не би снимио?

Џелетовић: То сам и очекивао, мени су претње упућиване и раније али сада су се окомили на режисера Пола Кампфа, који прима на стотине идентичних претећих порука. На срећу редитељ је преко својих агената проверио ову причу и зна да су те претње од шиптарског лобија коме смета ова истина. Та наказна творевина коју покушавају да створе почивала би на крви српских цивила и то оних најбезазленијих и најнедужнијих. И што је најважније они су страдали у доба мира пред очима међународне заједнице. Зато им и смета овај филм који ће то приказати међународној јавности. Тај исти лоби нам је нудио 5 милиона евра за снимање филма, да све буде као у роману али да се не помиње да је Косово у питању, него нека измишљена земља. Захвалили смо се на тим новцима и рекли да нам је истина важнија.

Чега се то тако плаше Албанци када тако реагују на снимање филма “Жетва”?

Џелетовић: Плаше се управо те истине. На челу те наказне творевине налазе се највећи зликовци чије су руке огрезле до рамена у српској крви. Крви недужних људи. Који су страдали само зато што су Срби. Тачи, Харадинај и остали зликовци знају добро шта су радили. Могу да ућуткају и убију сведоке злочина али не могу ништа против истине коју ћемо путем филма приказати. Због романа је једна земља већ повукла признање а замислите колико њих ће то учинити након филма, када се увере ко су прави страдалници на Косову и Метохији.

Реците нам нешто више о томе, на којим локацијама ће филм бити снимљен, ко је редитељ, ко су глумци?

Џелетовић: Глумци ће бити светска имена. За сада имамо пристанак Маје Моргенштајн (глумила мајку Исуса Христа у Гибсоновом филму „Страдање Исусово“), Харви Кајтела и Милоша Биковића. За главног глумца продуценти траже велико холивудско име и у току су преговори са неколико таквих глумаца. Скот Андерсон је добитник Оскара за визуелне ефекте а Бојана Никитовић за костим. Обоје учествују у нашем пројекту. Биће преко 120 улога у овом филму. Надамо се да ће филм због оригиналности приче добити и неку награду и тиме ће његова гледаност порасти.

Шта за Вас представља Косово и Метохија?

Џелетовић: То је мој Завичај. Успомене и завичај вам нико никада не може одузети. А када вам је као мени Завичај окупиран онда је моја дужност да учиним све како бих га ослободио. Поготово што је у нашим рукама Истина и Метох, против којих не могу ништа. И наша јака вера да ћемо га веома брзо ослободити. А чуда нема ако вере нема. Ми се у Поети и поздрављамо стиховима: „Вратићемо земљу Свету, догодине на Космету“!

Да ли данас Срби имају довољно развијену свест о значају Свете српске земље?

Џелетовић: Већина Срба да, зато јер су Косово и Метохија ушли у наше гене и налазе се у свакоме од нас. Али свакако треба радити на јачању те свести, не само за Космет него за васколико Српство. Не може Србин бити комплетан ако није прочитао „Бановић Страхињу“ или „Отаџбину“. Ако није обишао наше намастире и Пећаршију. Ако није стао пред Симониду и попео се на Газиместан. Косово и Метохија су били српски и тако ће бити док је сунца и месеца!

Аутор: identitet.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *