ЊЕГОВА СВЕТОСТ У СРПСКОЈ АТИНИ: „Од оних који су изгубили некога, никада нисам чуо једину реч мржње према онима који су зло учинили“

0
патријарх московски

Printscreen

На светој архијерејској литургији која је јутрос одржана у Новом Саду, а коју је служио патријарх, канонизовани су свети Иринеј, епископ Бачки и бачки новоученици, односно жртве погрома 1941. и 1942. године на територији Шајкашке.

Марилина Века: „Не подлежите уценама ЕУ и САД – Косово је Србија“

У Саборном храму У Новом Саду, на светој архијерејској Литургији коју служи Његова Светост Патријарх српски господин Порфирије, уз саслужење отачаствених архијереја, као и архијерејâ и свештенства из сестринских помесних Цркава, извршен је свечани чин канонизације светог Иринеја Ћирића (Сремски Карловци, 1884- Нови Сад,1955), епископа бачког.

Једини и прави одговор на попису је: “Србин без Бога, као празан дућан на доброме гласу”

Овим чином озваничено је проглашење свецем епископа Иринеја који је током Другог светског рата из мађарског логора Шарвар спасао 3.000 српске деце, трудница и мајки са одојчадима, а затим их удомио у 55 епархија у Бачкој,а после Рата новва власт га је држала у кућном притвору 17 месеци сумњичећи га, без оптужнице, за сарадњу са окупационим властима.

„Сам сам одрастао у Чуругу у молитвеној атмосфери тога места, и када се знало и када се није знало, и када су људи били свесни или када нису обраћали пажњу, на атмосферу у којој живе, све је било запечаћено као и дан данас у сваком месту у ком су страдали мученици из нашег рода од 1941. и 1942. Све је у тим местима запечаћено њима, и њиховим страдањем, али и њиховом победом, јер је њихов крст, крст Христов“, рекао је Патријарх.

ДРЖАВА СРБИЈА ЈЕ УМРЛА: Грађани нису обавезни да поштују законе!

„Никада нећу заборавити приче из Чуруга о томе како су Чуружани после распећа народа који је бацан жив и полужив под лед Тисе, на коленима долазили у свети храм на свету литургју, а снег је био испод појаса“, додао је.

Како је истакао, тада то није било мало место, јер је тамо живело 12.000 људи а четвртина народа је страдала.

У исто време, наглашава, од оних који су изгубили некога, „никада није чуо једну једину реч мржње у односу на оне који су зло учинили“.

Епархија Рашко-призренска – Још једно упозорење поводом сумњивих активности организације “28. јуни”

„Безброј пута сам чуо, када бисмо посећивали усамљене баке, чедо, господ нека им буде милостив. И сва је таква Шајкашка“, рекао је Патријарх у Новом Саду.

У наставку архипастирске беседе, Патријарх Порфирије је рекао да су светитељи Божији су људи као ми, људи обични, а шта је смирење? Није то тек неко психолошко стање у које нас доводе разне психолошке методе или религијске праксе. Смирење је свест да смо пролазни, немоћни, слаби, смртни људи, али да имамо дарове, да нас Бог воли и да смо створени за вечност. Светитељи су једни од нас они којима је Христос на првом месту. Они којима је Бог на првом месту, то је смирење, јер знају да ће онда све остало бити на свом месту. Бог на првом месту значи поверење у Њега, значи вера у то да иако смо пролазни и немоћни, у љубави Божијој саздани смо за вечност, саздани по слици и прилици Божијој. Онда када је Бог на првом месту, све је на свом месту.

Идентитет.рс

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *