Високи Дечани – најлепше што је српска рука створила за поколења

0
Дечани

Фото: Е-капија

Према подацима организације “Европа ностра”, која активно делује у области наслеђа више од 50 година у преко четрдесет земаља Европе, манастир Високи Дечани је међу седам најугроженијих локалитета културног наслеђа за 2021. годину.

Вања Вученовић: Коме смета Александар Дугин?

Фото: Е-капија

Дечани су најбоље очувани храм из доба Немањића и по својој архитектури и достигнућима представљају нешто најлепше што је српска рука створила за поколења.

Манастир Високи Дечани, један од најугроженијих локалитета културе у Европи, монументална је задужбина Немањића подигнута у време процвата српске средњовековне државе.

Комбинацијом византијских, романичких и готичких елемената сазидана је аутентична грађевина. Многобројне очуване фреске и данас задивљују лепотом.

Марилина Века: „Не подлежите уценама ЕУ и САД – Косово је Србија“

Храм Вазнесења представља највећу очувану галерију средњовековног сликарства. Чини је хиљаду композиција које својим садржајем дају слику свеукупног знања и веровања човека тог времена.

“Ово је црква која је отворена за све, то стално наглашавам. То, дакле, није црква која је намењена само Србима али је она Српска православна цркава, коју је подигао Свети краљ Стефан Дечански. Она је један од темеља српске духовности и културе, али истовремено то је светиња која је на Косову и Метохији. То је светска културна баштина и отворена је за све људе овога света, као што је Господ Исус Христос дошао не само за један народ”, поручује архимандрит Сава, игуман манастира Високи Дечани.

Кроз векове, Високи Дечани су увек били светиња у којој су се оглашавала звона и служиле литургије.

Данас о задужбини Светог краља Уроша Трећег, по манастиру прозваног Дечански, брине једно од најбројнијих и најобразованијих братстава Српске православне цркве.

Погледајте прилог РТС-а о манастиру Високи Дечани ОВДЕ.

Извор: РТС

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *