Шиптарски злочини у Ораховцу

0

Шиптарски терористи су током јула 1998. починили злочине на подручју општине Ораховац, на Косову и Метохији. У тим нападима, током јула 1998. године, на лицу места је убијено или отето, а потом ликвидирано укупно 47 људи, од којих су три припадника ромске, а остали српске националности.

Саграђена је заједничка гробница с деловима посмртних остатака две жртве сахрањене под ознаком „непознат” које су шиптарски терористи, у настојању да затру трагове злочина, тако уништили да њихова идентификација није била могућа.

Од 36 идентификованих жртава, на гробљу Орловача (Београд) су сахрањени посмртни остаци 23 жртве из села Ретимље и Оптеруша, а по жељи породице и посмртни остаци Светозара Томића из Приштине, који је отет и нестао на путу Ђаковица–Ораховац. Остаци осталих жртава сахрањени су у местима где живе њихове избегле и расељене породице.

Породице киднапованих и убијених знају имена 21 припадника УЧК који су починили злочине. Све су то биле комшије наших Срба, који су гледали како им синове, мужеве, браћу одводе у логоре из којих се никад нису вратили.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *