Сарајевска голгота

0

На данашњи дан, 1996, у Сарајеву, насеље Грбавица прешло под контролу муслимана, односно Федерације БиХ на основу Дејтонског споразума. И Грбавицу су, као претходно остале српске делове града, напустили готово сви Срби, њих око 150.000, носећи и гробове својих најближих. Овај догађај је остао забележен као Сарајевска Голгота.

Сарајевска Голгота или Сарајевска Олуја је назив за масовно исељавање српског становништва (око 150.000 Срба) из источних делова Сарајева, које је почело половином фебруара 1995. године и трајало је неколико недеља, до марта 1996. године.

Овај егзодус је дошао као последица издаје националних интереса од стране српске делегације, која је отишла у САД, на потписивање Дејтонског споразума крајем новембра 1995. године. Источни делови Сарајева, који су били насељени претежно српским становништвом, жртвовани су у Северној Америци, зарад „мира“ и међународног признања Републике Српске. Односно, стварања два ентитета у Босни и Херцеговини, према односу 51-49%.

Фото: фејсбук (отачаство)

Сарајево је данас скоро чисто муслимански град, у коме су Срби обесправљени, где се српско постојање сваког дана затире, наочиглед међународних представника.

Тек 20 година после овог егзодуса први пут је организовано његово обележавање пригодним прогамом у Бијељини.

(Фејсбук, Отачаство)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *