Пуна подршка Русије Србији по питању Косова и Метохије

0
Пуна подршка Русије Србији по питању Косова и Метохије

Фото: Фото: Танјуг / Раде Прели

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да Русија пружа пуну подршку Србији по питању Косова и Метохије и поновио да је резолуција 1244 СБ УН темељни документ и оквир у коме треба да се ради све у вези са КиМ.

Пуна подршка Русије Србији по питању Косова и Метохије
Фото: Фото: Танјуг / Раде Прели

Лавров је након састанка са министром спољних послова Николом Селаковићем рекао да са жаљењем примећује да ЕУ не може да омогући реализацију постигнутих договора, пре свега о стварању Заједнице српских општина.

– Сматрамо да такав став показује немоћ пред приступима Приштине – рекао је Лавров и позвао Приштину да прихвати одговорност за испуњење оног што је договорено, уз посредство ЕУ.

Говорећи о сарадњи Србије и Русије, Лавров је рекао да ће бити настављена сарадња у свим правцима спољне политике, а да су конкретне правце те политике договорили и усагласили председник Русије Владимир Путин и Србије Александар Вучић.

Како је рекао најчвршћи темељ који омогућује Србији и Русији да сарађују јесу заједничка борба за исте вредности.

– Имамо усаглашене ставове да мора да се поштује међународно право, повеља УН која предвиђа поштовање принципа суверенитета и територијалног интегритета, немешање у унутрашња питања других држава – рекао је Лавров.

Он је казао да је на састанку са Селаковићем размотрио и питања везана за даље кораке у међународним организацијама укључујућу УН, ОЕБС, Савет Европе.

Извор: tanjug.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *