Помозимо осликавање фресака цркве у Липљану

0

Фотографија: Црквена општина Липљан

Упућујемо апел свим нашим пратиоцима, да дају свој допринос и помогну својим добровољним прилозима фрескоосликавање цркве Светог Флора и Лавра у Липљану на Косову и Метохији.

Фотографија: Црквена општина Липљан

Ваше добровољне прилоге можете уплатити на жиро рачун Црквене општине Липљан: 205-0000000066793-14, СПЦО Липљанска, Липљан, Комерцијална банка А.Д.

О осталим начинима како можете помоћи цркви у Липљану као и све информације можете добити од пароха липљанског, протојереја Драгише Јеринића на број телефона: 066/800-21-60

Црква Светих Флора и Лавра у Липљану, насељеном месту и седишту истоимене општине у јужној српској покрајини припада Епархији рашко-призренској Српске Православне Цркве.

Представља непокретно културно добро као споменик културе.

Црква Светих мученика Флора и Лавра се налази у непосредној близини Цркве Ваведења Богородичиног из 14. века, за коју се претпоставља да је прво била посвећена Светим Флору и Лаври, као и да је била седиште Липљанске епископије (11—14. век).

Нова црква је саграђена 1934. године по пројекту архитекте Александра Дерока, као једнобродна грађевина у облику слободно уписаног крста са једном куполом. Црква је оштећена у време Мартовског погрома (17. марта 2004) и 2006. године и обновљена је.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *