“Косову” ни после 13 година нису јавили да није држава

0
"Косову" ни после 13 година нису јавили да није држава

Независне државе не преговарају ни са ким о томе да ли су независне и не траже да се припоје другој држави да би постале признате, истиче Зоран Анђелковић, некадашњи председник привременог Извршног већа КиМ, поводом годишњице самопроглашења тзв. “Косова” коме ни после 13 година нису јавили да није држава.

"Косову" ни после 13 година нису јавили да није држава

Приштина без председника, владе, скупштине и дела врхушке УЧК обележава 13 година од како је Тачи, који сада броји затворске дане у хашкој ћелији, прогласио независност  тзв. “Косова” уз присуство и благослов својих западних ментора.

Косово после 13 година – још тражи признање

Анђелковића ова ситуација, како каже, не подсећа на оно где су Албанци са Косова и Метохије били 2008. године, већ личи на период у лето 1999. године, ако не и коју годину уназад.

„Сем те формално објављене независности и признавања једног броја земаља ништа се није променило. Исти они који су им дозволили да се самовољно отцепе од Србије 2008. су Косово као независно третирали и 2000. године. Осим тога, они већ 21 годину говоре да су независни, али чињеница је да је у политичком смислу њихов статус идентичан као што је био и пре 13 или 20 година“, сматра Анђелковић.

Очекивано је да ће Бајденова администрација наставити политику континуитета коју је започела Клинтонова администрација према окупираном Косову и Метохији додаје саговорник Спутњика, а у прилог томе иду и честитке који су добили шиптарски сепаратисти, а који дан раније и Београд, где се јасно каже да Америка од Београда тражи признање тзв. “Косова”.

„Ово не бих доводио у питање и мислим да ће само тражити друге механизме како би притисли Србију, али ја дубоко верујем да су принципи који су установљени о проналажењу компромиса нешто што ће на крају морати да постане доминантно“, наводи Анђелковић.

Ако не буде преговора, биће још повлачења признања

Колико ће све то трајати, то ћемо видети, истиче он, али чињеница је да тзв. “Косово” тапка у месту, односно да не иде узлазном линијом, већ би се пре рекло силазном, имајући у виду да је 17 држава чланица Уједињених нација које су признале тзв. “Косово”, повукло своје признање тако да сада у УН седе 92 државе које их признају, и 96 које их не признаје.

„Да они имају заокружену независност како тврде, зашто би разговарали са Београдом. Јасно је да је у само неколико година иза нас повлачење признања Косова ишло глатко, а сигуран сам да ако не буду желели преговоре, да би тај број био и већи. Аљбин Курти је са једне стране левичар, а са друге националиста и њега преговори са Београдом не занимају. А сада је јасно да без разговора нема компромисног решења“, истиче он.

Чисти се само врх брега

Иако је за похвалу, како додаје, што је Запад решио да се растерети препознатљивих лица УЧК, јер су своје одслужили, то не значи да је тзв. “Косово” очишћено од УЧК јер доста њих седе у тзв. “Покрету Самоопредељење”.

„Не мислим да је та чистка скроз успела јер други ешалон лидера ОВК је и даље ту. Ово је само врх леденог брега. Оно од чега се не могу одвојити је идеологија ОВК коју Албанци са Косова негују као своју традицију“, наглашава саговорник Спутњика.

Чињеница да тзв. “Косово” жели да се прикључи Албанији није од јуче, подсећа Анђелковић, али јесте бизарна с обзиром на то да претендују да буду држава, која је кроз Ахтисаријев план чак постала и „нација“ – Косовари.

„Те њихове најаве су производ континуитета њиховог размишљања, али ако се сетимо Косова из СФРЈ, треба рећи да је оно тада било по свему испред Албаније а и највећи њихов Универзитет је био Приштини, а не у Тирани. Приштина и данас сматра да је испред Албаније у сваком смислу и ово је више покушај да нађу начин за улазак у евроатлантске воде“, сматра Анђелковић.

Велика Албанија као алиби

Тај пројекат би био неуспешан, јер шиптарски терористи хоће унију са Албанијом, а не припајање, што је парадокс, ако говоре о припајању Албанији.

„Тако да ја то видим као тражење алибија за неуспех у конституисању потпуне независности Косова, а са друге стране је идеолошка компонента која траје више од 100 година“, подсећа Анђелковић.

Тзв. “Косово” фактички не постоји на економској мапи и ваљда је због тога Аљбин Курти затражио да се реинкарнира „Маршалов план“ за западни Балкан како би и Приштина могла да се покрене са мртве тачке а не да живи од донација. Тзв. Централна банка тзв. “Косова” објавила је податак да је тзв. “Косово” доживело економског пад од 7,2 одсто у последњих годину дана (2020), губитак хиљада радних места, као и да је смањена потрошња, инвестиције и имају проблем са недостатком новца на тржишту.

Приштина је на рубу економске пропасти

Подаци ММФ говоре да је тзв. “Косово”, уз Молдавију, најсиромашнији политички ентитет у Европи. Бруто домаћи производ је тек 6,3 милијарди евра, или 3.400 евра по главни становника. Стопа незапослености је 32 одсто, док је код младих она већа од 40 одсто. Буџет тзв. “Косова” не премашује две милијарде евра. Просечна нето плата у приватном сектору је највиша 340, док је у јавном између 450 и 590 евра. Државна и јавна предузећа углавном праве губитке и живе од субвенција. Минимална зарада за раднике до 35 година је 130 евра, а за старије 170 евра.

Тзв. “Косово” фактички живи од велике дијаспоре са запада која годишње пошаље 760 милиона евра породицама на КиМ, што чини чак 11 одсто БДП-а. Највише пензионера долази из редова ратних ветерана, њих 36.000 са просечном пензијом од око 240 евра. Пали борци и инвалиди рата, којих има око 15.000, имају просечну пензију око 150 евра. На ове расходе укупно одлази цела трећина средстава за пензију – 95 милиона евра из буџета од 260 милиона евра.

Извор: rs.spitniknews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *