Да ли се на КиМ поново убијају сведоци злочина УЧК?

0

„Да ли се на Косову и Метохији поново убијају сведоци злочина УЧК?“, питање је наметнуто писањем неких шиптарских медија да је бивши полицијски службеник на окупираном Косову и Метохији Фадиљ Суљевић пронађен мртав у близини језера Грачаница, уз напомену да се „ради о особи која је као сведок била позвана у Специјални суд за злочине припадника злочиначке УЧК.

Како за Спутњик каже адвокат Горан Петронијевић, име Фадиља Суљевића раније се помињало као име човека који, због својих активности у време терористичке делатности УЧК, може бити сведок или да је потенцијални сведок Специјалног суда.

„Он је у међувремену очигледно прихватио улогу сведока, а ово што се сада догађа је оно на шта смо упозоравали од самог почетка, а то је да ће се од стране Албанаца, односно ветерана ОВК и њихових организација, мафије и криминалних кругова на Косову и Метохији покушати да се елиминише што већи број сведока који могу да дају квалитетне доказе и пруже податке против Тачија и осталих у суду“, наводи адвокат.

Према томе, додаје Петронијевић, ово ништа није ново.

Ја само желим да видим каква ће бити реакција тужилаштва и суда. Ако она буде адекватна у смислу заштите осталих сведока и обезбеђења њих самих и њихових породица, онда то може да има неки ефекат. У супротном, ово је директно уперено не само против Специјалног суда, против правде, против могућности доказивања злочина, већ је и један веома озбиљан упозоравајући сигнал свим осталим сведоцима да се не прихватају сведочења. То је оно што смо већ виђали у време када је суђено Рамушу Харадинају, када је 13 сведока што побијено, што нестало“, истиче Петронијевић.

Како подсећа, суд је за Харадинаја на крају донео ослобађајућу пресуду уз врло лицемерно образложење да – није било доказа.

„Доказа је било, али сте господо из Хашког трибунала дозволили да их Рамуш Харадинај и његове криминалне структуре побију или заплаше. То сада поново ступа на снагу и ми сада видимо потпуно исти образац на који начин и како, на жалост, тај део Албанаца и ветерана ОВК и криминалних структура са КиМ схвата рад суда и могућност остваривања правде“, категоричан је Петронијевић.
Специјални суд „шаргарепа“ за Београд

На питање да ли је, у случају да сведоци не буду заштићени, Специјални суд заправо само средство за аболирање припадника ОВК за почињене злочине и „шаргарепа“ за Београд, Петронијевић каже да је све што се догађа, па и оснивање и рад или нерад Специјалног суда у крајњој линији усмерен као притисак према Србији или на Србију, са само једним циљем – да Београд коначно призна самопрокламовану творевину коју називају држава Косово.

„Ја у оснивање овог суда нисам веровао ни на почетку, па ни данас не верујем. Више мислим да је то механизам за вршење притиска на косовске Албанце, односно њихове лидере који су се у последње време можда отели контроли и нису баш били послушни Вашингтону, односно посредно Бриселу. Наиме, сада, након смене админстрације у САД ми коначно имамо Брисел и Вашингтон на истој линији, јер је Трампова администрација очигледно имала мало асинхрон поглед на решавање тог питања у односу на Брисел који је следио политику бивше америчке администрације, а која се сада поново враћа у седло“, напомиње адвокат.

Како додаје, јако га брине чињеница да су оптужнице које се сада помињу пред Специјалним судом углавном оптужнице у којима је обухваћен заједнички злочиначки подухват УЧК за стављање под политичку контролу комплетног дела Косова и Метохије, а не етничко чишћење КиМ превасходно од Срба, а потом од неалбанца и непослушних Албанаца, што и јесте био главни разлог оснивања УЧК.

„Дакле, овде је све то изврнуто наопачке. Нас не треба да занима то што су се Албанци међусобно убијали у својим политичким борбама. Нас треба да занима само то да ли ће и колико њих из врхушке ОВК бити оптужено и на крају осуђено за злочине над Србима и неалбанцима. Међутим, очигледно је да је таква структура оптужница превасходно предвиђена за кажњавање ОВК за међусобна убијања и политичка убијања Албанаца, а не Срба и неалбанаца. То је оно што је велики проблем“, објашњава Петронијевић.

У том контексту, примећује наш саговорник, нас у погледу ових оптужница и суђења може да занима то што се нама скида терет, јер се Тачију, Весељију и осталима суди за убиства истих оних Албанаца за које су до скора тврдили како део међународне заједнице, тако и сами оптужени, да су их убили српска војска и полиција.

Ми сада заправо видимо разоткривање још једне лажи, баш као што је то био и случај Рачак, па на ова суђења можемо да гледамо само као на једну врсту растерећења од оних оптужби које су према Србији ишле у смислу убијања албанских цивила, а које су, судећи према овим оптужницама, очигледно више убијали припадници ОВК него што су страдали у борбама са српском војском или полицијом“, напомиње адвокат.

Промена у САД релаксираће положај Албанаца на КиМ

Остаје, каже, да се види да ли ће тај суд смоћи снаге да на крају донесе било какву осуђујућу пресуду, да ли ће она бити правоснажна и да ли ће неко од албанских лидера отићи на издржавање казне затвора, ма колика она била.

„Ја нисам оптимиста, а посебно нисам оптимиста због ове промене која се дешава у Сједињеним Америчким Државама и која ће очигледно довести до једне врсте релаксације положаја албанске стране у свим овим догађајима“, закључује Горан Петронијевић за Спутњик.

Из полиције су потврдили да је њен бивши припадник Ф. С. пронађен без знакова живота у близини језера. Према писању медија, бивши посланик Миљаим Зека је објавио фотографију Фадиља Суљевића у друштву Саљиха Мустафе, оптуженог пред Специјалним судом за злочине бивше ОВК. Мустафа је први међу припадницима бивше ОВК који су одведени у притвор Специјалног суда у Хагу, а за њим су одведени и Хашим Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими.

Фотографија на којој су Суљевић и Мустафа за истим столом у кафани објављена је након Мустафиног хапшења, а Суљевић је рекао да се ради о фотографији старој годину дана, те да не може да препозна које је то место. Тада је приштинским медијима рекао „да што се тиче Специјалног суда, није имао контакт са Мустафом“, а негирао је и да је имао позив Специјалног суда.

Извор: Спутњик

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *