Бесмислено је да Срби своје Косово мењају за своју Републику Српску

0

Ненад Нешић

Председник Демократског народног савеза у Републици Српској Ненад Нешић наводи да је “потпуни бесмисао да Срби српску територију КиМ мењају за српску територију Републику Српску”.

Ненад Нешић

Недавно је бивши британски дипломата Тимоти Лес навео да би “Србија могла да преда Косово у замену за Републику Српску”, а Нешић на то одговара да “није српска државна територија сличица из албума да је мењамо тек тако, а поготову не сами међу собом”.

“Оно што сви морају схватити, без решавања српског националног питања нема трајне стабилности на Балкану и не могу се аспирације и претензије других народа решавати на штету Срба. Политика двоструких аршина показала се трагичном на овом простору, зато верујем да су сви извукли поуку и са таква грешка неће поновити.”

Ваш коментар у вези наводног “нон пејпера” премијера Словеније Јанше?

“У последњих 100 година народи на овим просторима нису самостално одлучивали ни о удруживању ни о раздруживању. Пресудну улогу имале су велике силе. Питање граница је исувише комплексно да би се решавало са неколико потеза оловке или документом непознатог аутора. Историја нас учи да се на Балкану границе никада нису кројиле без великих и трагичних потреса и због тога ваља бити опрезан. С друге стране појављивање оваквих докумената или служи као лакмус папир за тестирање јавног мњења или као покриће за стављање у други план актуелних тема на које поједини актери немају одговор.”

Упитан да ли косовско питање и питање БиХ могу уопште да се повежу у неком свеобухватном решењу за Западни Балкан, он наводи:

До сада нисам чуо да је било који међународни званичник та два питања довео у корелацију. Напротив, истиче се да се ради о одвојеним проблемима и треба да се одвојено и решавају. То што се спорадично може чути од политичара са ових простора да односе Београда и Приштине и односе у оквиру БиХ треба решавати у пакету, више служи за дневну употребу него што има реално упориште”.

Како даље наводи, Косово и Метохија је за сваког Србина најемотивније питање, коме се мора приступити крајње рационално.

“Сваки договор подразумева компромис. Решење без уважавања интереса и Београда и Приштине није договор већ наметнути исход. Искрено верујем да ће руководство наше матице Србије и председник Александар Вучић успети да постигну баланс који ће задовољити очекивања и српског и албанског народа.”

Нешић даље наводи да су СДА, ХДЗ и СНСД одавно постигли договор да се ни о чему не договоре. И доследно се држе тог договора и БиХ готово 20 година држе у непроглашеном полуванредном стању.

“БиХ са два ентитета и три равноправна народа није структуирана ни у Бањалуци ни у Сарајеву да би се на тим местима променила њена уставна структура. Искрено сумњам да у међународној заједници постоји расположење за промјену Дејтонског споразума, а то је услов за промену односа у БиХ. То не значи да не треба разговарати како унутрашње односе унапредити, БиХ учинити ефикаснијом и од ње направити боље место за живот свих грађана. Тих разговора нема, у складу са договором о коме сам говорио”, наводи Нешић.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *