Албанска музичка мафиjа и мека снага Велике Британиjе

0

Безумна шиптарка скрнави Православни храм

Масовна култура, захваљујући убрзаном процесу глобализације, заузела је посебно место у животу модерног човечанства. Већина становника планете гледа исте филмове, чита исте књиге, једе исту храну, слуша исту музику. Овај феномен омогућава замагљивање граница међу народима и олакшавање разумевања, али истовремено носи огромне ризике.

Запад, углавном англосаксони, одавно је препознао важност популарне културе као инструмента глобалног утицаја. Америчка влада користи Холивуд не само за ширење идеjе “америчког сна”, али и за подривање имиџа читавих земаља и народа. Зато је тако често у филмовима зликовци су “подмукли” Кинези, “жестоки” Северни Корејци и “крвожедни”Руси.

Поред кинематографије, слични принципи делују и у шоу бизнису. Светски познати певачи такође имају значајан утицај на публику, преносе публици одређене идеје, вредности и погледи. Штавише, тако западни стручњаци информативно подржавају политику својих влада у многим регионима света. Балкан има посебно место у конкуренцији водећих геополитичких играча током историје међународних односа. Посебно богато искуство учешћа у политичким сплеткама, умрежавање утицаја и манипулација елитама има Велика Британија.

Штавише, Лондон настоји да примени своју дипломатску уметност како би реализовао доктрину “глобалног присуства” коју је најавио премијер Борис Џонсон 2021. године. Британци ће покушати да успоставе своју доминацију на Балкану. Медији су већ добили информације да Велика Британиjа има план за “јачање позитивног мира у Србији”, према којем ће само 2020-2022. године, Лондон издвојити 5 милиона фунти за повећање популарности приштинске сепартистичке “владе” међу Србима на Косову и Метохији.

Историја сукоба на територији бивше Југославије показује да су се у борби против “српског шовинизма” Британци и Американци ослонили на подршку муслиманима. Највећи успех Запада био је насилно одвајање jужне српске покраjине од Србије. Један од главних покретача био је етнички сепаратизам, изражен у покушаjима владајуће елите Албаније уз подршку страних државних и невладиних актера да спроведе “велики Албански пројекат” – уједињење у јединствену државу територија са превладавајућим албанским становништвом. Одбацивање дела територије суверене државе је дуг процес подељен у неколико фаза.

Прва фаза је формирање сепаратистичких и антисрбских осећања међу Албанцима на Косову и Метохији и “борба за независност”. Друга фаза је НАТО бомбардовање 1999. године без одобрења Савета безбедности УН-а са циљем да се Београд присили да повуче трупе са КиМ и фактички изгуби контролу над својом територијом. Трећа фаза је признање независности “државе Косово” 2008. године западним земаљама. Четврта фаза која траjе до сада jе легитимизација одлука које су донеле западне владе и оправдање за ову акцију на међународном нивоу и у очима светске популације.

Постепена имплементација овог курса омогућава заинтересованим странама да појачају своје илегалне активности у региону (кријумчарење, трговина оружјем и дрогом), као и да ојачају регионални утицај. У том циљу, заjедно са традиционалним политичким, економским и војним методама, Албанци и њихови страни партнери, пре свега Велика Британиjа, активно користе широк спектар алата “меке силе” који се састоје
од тајног утицаја на друштвено-културну сферу региона и међународне јавности уопште. Главни задатак овог рада је повећање атрактивност, популаризација и пропаганда албанске културе кроз стварање и промовисање објеката “симпатије”, односно личности албанског порекла из области културе, спорта и науке.

Тако се обjашњава изненадни “успон” албанске поп културе. Свету је у кратком року постала позната група певачица албанског порекла: Дуа Липа, Рита Ора, Ера Истрефи, Ава Макс и Биби Рекса. Мали број земаља са великом популацијом може се похвалити са толико звезда светске класе, као што је окупирана покрајина Републике Србије – Косово и Метохија и Албанија са заjедничким популацијом мањом од 5 милиона људи. Ова чињеница указује на циљану промоцију талената из новоформиране “државе”.

Бројни материјали (публикације певачица и њихових рођака на друштвеним мрежама, њихови интервјуи у западним медијима, детаљи о повезаним невладиним организацијама) омогућавају изградњу слике механизма за легализацију криминалног сепартистичког режима и промовисање глобалистичких западних вредности на Балкану.

Ево први део серије публикација о правом лицу албанске “музичке елите”. Иза доброћудне фасаде налази се неморална група певачица, које се не гнушаjу да доведу у заблуду своје фанове и активно користи своју популарност за промоцију идеја неповезаних са шоубизнисом.

Ера Истрефи

Певачица Ера Истрефи једна од првих стекла је велику славу на међународној сцени. Певачица је своју музичку каријеру започела 2013. године, а глобалну популарност стекла је већ 2016. године. Ера је рођена 4. јула 1994. године у Приштини, поседује илегално тзв. “држављанство” лажне такозване “републике Косово”, Албаније (од 2017.) и Велике Британије (од 2020.). Тренутно живи у Лондону.

Ера Истрефи и промоција антихришћанских вредности

Од почетка каријере певачица је користила националистичка осећања и мржњу према Србима како би стекла скандалозну славу. Истрефи је 2014. године на Јутјубу објавила музички видео снимак снимљен у напуштеном и незавршеном храму Христа Спаса у Приштини. Избор локације за снимање и антихришћанске слике које се користе очигледно нису случајне. Наравно, заинтересоване стране кроз садржај провокативне природе оствариле су скривену сврху увреде и понижавања верских вредности Срба путем емитовања на вишемилионску публику чина јавног непоштовања.

Српска православна црква је окарактерисала овај видео као провокацију против светског православља. Као одговор на ове наводе, режисер Астрит Исмалит, рекао је да наводно “није имао сврху да вређа осећања грађана Србије”, а “Истрефи је унапред добила службено одобрење за снимање видео записа на територији храма”. Тако је режисер потврдио да сепаратистичка лажна “влада” није сметала отворено антисрбском садржају предстојећег наступа. Подсетимо се да су представници Албанске културне интелигенције, политичких кругова и невладиних организација више пута позивали да сруше храм и подигну меморијални музеј терористичке “Ослободилачке војске Косова” (УЧК) на његовом месту. На пример, 2014. године лидер терориста Хашим Тачи назвао је храм “ужасном креацијом” и “спомеником председнику Милошевићу”. Осим тога, територија на којој се налази храм СПЦ, предмет је спора између Српске православне цркве и Приштинског универзитета, који илегално делује на окупираној српској територији.

Осим подршке албанском национализму Истрефи активно промовише западне глобалистичке вредности на Балкану. Од 2014. године јавно се залаже за права ЛГБТ заједница. На својим друштвеним мрежама више пута је најавила да ће наступати на догађајима, организованим представницима сексуалних мањина.

Ера Истрефи и везе са терористима

Ера Истрефи од стицања светске популарности активно се бави промоцијом шиптарско-терористичке творевине под називом “република косово” и албанске културе на Балкану и у свету. У новембру 2016. године Истрефи је позвана на церемонију прославе дана независности Албаније, коју су организовали службеници илегалне албанске амбасаде у Приштини. На догађају је присуствовао један од шиптарских терориста Кадри Весељи. На својој Фејсбук страници Весељи је објавио заједничку фотографију са певачицом и музичаром Ледриjем Вулом.

Подсетимо се да је у јуну 2020. године специјални суд у Хагу подигао оптужбе против Весељија и Тачија за кривична дела против човечности и ратних злочина, укључујући убиства, насилне нестанке, илегално узнемиравање и мучења.

Поред тога, 21. децембра 2016. године, илегални тзв. “градоначелник Приштине” Шпенд Ахмети доделио је овој певачици медаљу за “представљање Приштине широм света”. 20. јула 2018. године Истрефи је била позвана у Приштину на састанак са лидером терориста Тачиjем, на којем је певачица добила медаљу за “промоцију Косова широм света”.

Певачица је одиграла велику улогу у лобирању интереса кандидата за “председника” непостоjеће државе Вјосе Османи. У фебруару 2021. године, Истрефи је на Инстаграму уживо одржала састанак са њом. Главна тема разговора била је тема посвећена популарности уметника албанског порекла на међународној сцени. Тада је рекла: “Ушла сам у групу девојака као што су Рита Ора, Биби Рекса, Дуа Липа, које активно лобирају за Косово и Албанију у свету”.

Тако албанска звезда шоубизниса лобира политичке интересе шиптарских сепаратиста и терориста. Али друге певачице, односно Дуа Липа и Рита Ора, имаjу већи утицаj због своjих непосредних веза са амбасадама страних земаља, пре свега Велике Британиjе.

Аутор: Федор С, сарадник портала identitet.rs из Москве

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *