Биста Алберту Андијеву

0

Фото: М.Галовић

Прошле године напустио нас је Алберт Андијев, руски добровољац који се борио у редовима Војске Југославије на Космету 1999.године.

Рус, пореклом из Јужне Осетије, прешао је хиљаде километара да би као добровољац, раме уз раме са српском војском и полицијом бранио Косово и Метохију.

Био је распоређен у херојску 549.моторизовану бригаду Приштинског корпуса, која је бранила границу СР Југославије према Албанији и Македонији.

У борбама код Суве реке Алберт је изгубио око. На једном од свечаних концерата у знак сећања на браниоце Косова и Метохије изјавио је да он није око изгубио, већ оставио. Оставио, да би, када сви други разлози нестану, имао бар тај разлог да се врати на свето Косово и Метохију и да потражи око.

На годишњицу смрти подигнута му је биста, у знак захвалности за љубав коју је гајио према српском народу и своју несебичну помоћ у најтежим тренуцима нашег народа.

Опело су служили српски и руски свештеници, а присутни су били генерал Божидар Делић, државни секретар Министарства за рад Миодраг Капор, и директор Руског дома Евгениј Баранов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *