Србија се залаже за спречавање злоупотребе нуклеарне енергије

0
нуклеарног

Printscreen

ЊУЈОРК – Помоћница министра спољних послова за безбедносну политику Дијана Иванчић присуствовала је X прегледној конференцији Уговора о неширењу нуклеарног наоружања која се одржава у седишту Уједињених нација у Њујорку од 1. до 26. августа.

Током генералне дебате, Иванчић је, преноси Танјуг, посебно нагласила да овај Уговор остаје кључни нормативни механизам у спречавању злоупотребе нуклеарне енергије, као и да су његово пуно поштовање и спровођење свих постигнутих договора на до сада одржаним прегледним конференцијама кључни за осигурање мирног и безбедног света.

НОВА ОДЛУКА ВЛАДЕ СРБИЈЕ: Ограничена цена гаса и пет основних животних намирница, али то није све

Упознавши присутне са напорима које Србија чини у испуњавању обавеза из Уговора на националном и међународном плану, Иванчић је истакла да се Србија залаже за спречавање даљег ширења нуклеарног наоружања, постепено напуштање нуклеарног оружја од стране нуклеарних сила, као и за коришћење нуклеарне енергије искључиво у мирнодопске сврхе.

Закључила је да ће Србија, као и до сада, остати конструктиван партнер у залагању за миран и безбедан свет, кроз поштовање кључних међународних инструмената у областима контроле наоружања и разоружања.

(ВИДЕО) МИЛИЦА ЗАВЕТНИЦА ИСПРОЗИВАЛА ПОСЛАНИЦУ СНС-А!!!

Уговор о неширењу нуклеарног наоружања потписан је 1. јула 1968. године, а ступио је на снагу 5. маја 1970. године.

Сукцесорском изјавом од 29. августа 2001. године, Србија је постала држава страна овог Уговора.

Гаспром повећао испоруке гаса Кини за 60,9 одсто

Прегледне конференције представљају састанке држава страна на највишем нивоу, одржавају се сваких пет година и на њима се расправља о испуњавању обавеза из Уговора и најзначајнијим питањима из ове области.

Политика/Идентитет.рс

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *