Данас славимо Светог Стефана Лазаревића – деспота српског

0
Pre

Деспот Стефан

Српска православна црква данас слави  Светог Стефана Лазаревића, деспота српског, заједно са његовом мајком, Светом књегињом Милицом, монахињом Евгенијом.

Деспот Стефан Лазаревић је био син и наследник светог српског кнеза Лазара Хребељановића, који је погинуо у бици са Турцима на Косову 1389. године, и кнегиње Милице која је и сама била песникиња.

Како није имао деце, 1426. године на сабору у Сребреници, Деспот Стефан проглашава сестрића Ђурђа Бранковића за свог наследника.

ИНТЕРВЈУ Невена Милосављевић: Косово и Метохија за сваког Србина представља завет, обећање Царства небеског

Деспот Стефан Лазаревић сматра се једним од најобразованијих Срба тог доба. Томе сведочи његова огромна библиотека у којој је, осим богословских и поучних текстова, било и књига из историје и филозофије. Читао је и писао на старословенском, преводио са грчког и добро владао латинским језиком.

Овај владар написао је и једно од најлепших дела српске средњовековне књижевности „Слово љубве“ у коме се обраћа неименованој блиској особи са којом је у лошим односима.

Деспот Стефан је, између осталог,  био један од најобразованијих људи свог времена у целој Европи.

На данашњи дан треба отићи у цркву. Према веровању које се усталило у народу, није препоручљиво дремати преко дана, како се не бисмо до краја године били поспани и троми.

У неким крајевима Србије није препоручљиво ићи на купање, пливати у великим водама.

Идентитет

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *