Воздвижење Часног Крста – Крстовдан

0
крст

Printscreen

Овога дана празнују се два догађаја у вези са часним Крстом Христовим: прво проналазак часног Крста на Голготи, и друго повратак часног Крста из Персије опет у Јерусалим. Обилазећи Свету Земљу света царица Јелена намисли да потражи часни Крст Христов.

(ВИДЕО) ИЗГОРЕО АУТОБУС НА ЛИНИЈИ 405: На стајалишту у центру Рипња ватрена стихија прогутала возоло ГСП-а, није било повређених

Неки старац Јеврејин, по имену Јуда, једини знаде место где се Крст нахођаше, па присиљен од царице изјави, да је Крст закопан под храмом Венериним, кога подиже на Голготи цар Адријан. Царица нареди, те порушише тај идолски храм, па копајући у дубину нађоше три комада. Док царица беше у недоумици, како да распозна Крст Христов, пролажаше мимо тога места пратња са мртвацем.

Марилина Века: „Не подлежите уценама ЕУ и САД – Косово је Србија“

Тада патријарх Макарије рече, да мећу на мртваца редом један по један крст. Када метнуше први и други, мртвац лежаше непромењено. А када ставише на њ трећи, мртвац оживе. По томе познаше, да је то часни и животворни Крст Христов. Метнуше га по том и на једну болесну жену, и жена оздрави.

Тада патријарх уздиже исти, да га сав народ види, а народ са сузама певаше: Господе помилуј! Царица Јелена направи ковчег од сребра и положи у њ часни Крст. Доцније цар Хозрој освојивши Јерусалим, одведе многи народ у ропство и однесе крст Господњи у Персију.

Једини и прави одговор на попису је: “Србин без Бога, као празан дућан на доброме гласу”

У Персији је лежао 14 година. 628. године цар грчки Ираклије победи Хозроја и са славом поврати га у Јерусалим. Ушавши у град цар Ираклије ношаше Крст на својим леђима. Но на једанпут стаде цар и не могаше ни корака крочити. Патријарх Захарија виде ангела, који спречаваше цару да у раскошном царском одјелу иде под Крстом и то по оном путу по коме је Господ, бос и понижен, ходио.

Ратни репортер Никола Јовић: Делимична мобилизација у Русији је подизање лествице у овом сукобу!

То виђење објави патријарх цару. Тада се цар свуче, па у бедној одећи и босоног узе Крст, изнесе га на Голготу, и положи у храм Васкрсења, на радост и утеху цјeлог хришћанског света.

Идентитет.рс

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *