Упознајте прелепу Москву

0

Прелепа Москва

Москва је главни и највећи град Русије. Како броји скоро 12.000 милиона становника, Москва је најнасељенији град у Европи. Москва је град контраста и мегаломанска метропола који не оставља туристе равнодушним. Ево и због чега.

Географија и клима Москве

Град Москва је смештен на брежуљкастом пределу покрај реке Москве у централном делу Русије.

Москва је град изложен арктичким и сибирским климатским утицајима, тако да је боравак у Москви током зиме једно од леденијих искустава које можете себи приуштити.

Зими температура у Москви иде до -50°Ц, док током јула месеца варира између 19 и 38°Ц.

Путовање у Москву

Путовање у Москву може да буде веома занимљиво уз успутне станице. Удаљеност између Београда и Москве је 2.223 километара. Ваздужна раздаљина је 1.718 километара. Уколико за Москву кренете аутомобилом или аутобусом, тај пут ће трајати 24 сата.

Москва / Фото: Shutterstock

Нешто безболније је путовање авионом које траје три сата без преседања. Свакодневни су поласци за Москву авионом и цена повратне карте, уколико летите са компанијом Air Serbia, је 234 евра.

Москва броји пет аеодрома – Шереметјево, Домодедево, Внуково, Биујуково, Остафијево.

До Москве, за исте паре као када путујете авионом, можете доћи и возом. Наравно, путовање траје два дана, али уколико неко воли мирис железнице онда има и ту опцију.

Пре него што резервишете карту до Москве, потребно је знати да Москва спада у најскупље градове на свету – у рангу је са Лондоном и Хонг-Конгом. Две године за редом, 2006. и 2007. године, је проглашен најскупљим градом на свету.

Знаменитости Москве 

Кремљ

Кремљ је срце Москве, буквално преведено значи тврђава. Кремљ датира из 13. века, али данашњи изглед највише дугује архитектури која је владала Европом између 14. и 17. века.

Кремљ важи за једно од највећих утврђења у свету и налази се под заштитом UNESKO-а. Некада се у Кремљу налазила царска резиденција, данас је ту резиденција предсеника Русије. Саборни Трг је средиште Кремља и њега окружује шест грађевина укључујући и три православна храма. Успенска саборна црква посвећена Богородици је вековима служила за крунисање руских царева и сахрањивање руских митрополита и патријарха. Друга црква Полагање риза је служила као капела патријарсима и митрополитима. Најмлађа од свих јесте Архангелска саборна црква.

Гранитна палата је најстарија грађевина у Кремљу, саграђена 1491. године; њена средишња дворана је служила за пријем московских царева. Велика палата је највећа грађевина у Кремљу, саграђена 1838. године и њу чине балске дворане, церемонијални ходници и приватне царске одаје. У Кремљу се налази чувена Оружана палата у којој је изложена ретка колекција старог оружја, царска одећа, златна царска кочија са пропратном опремом као и читав низ предмета урађених од злата и дијаманата.

Кремљ је задржао стари дух царске Русије и уколико желите да осетите тај дух, довољно је проштетати се Кремљем и завирити у све велелепне грађевине која га чине већ вековима. Ако нешто можемо назвати ризницом света, онда је то сјајни Кремљ.

Највећи трг на свету је у Москви – Црвени Трг

Уз источни зид Кремља се налази највећи трг на свету – Црвени Трг. Површина трга износи 90.350 метара квадратних. Све државне и битне руске церемоније се одржавају на Црвеном Тргу. Кроз историју је мењао многа имена, а данашње име Краснаyа тј. Црвени је добио у 17. веку што преведено са старо-руског језика значи леп, диван.

На Црвеном Тргу се налазе две најзначајније руске грађевине – Храм Светог Василија Блаженог и Лењинов маузолеј, али и споменик генералу Жукову, Казанска катедрала и Државни историјски музеј. Купохоличари вероватно знају да се највећа робна кућа у Москви ГУМ налази на Црвеном Тргу. Тренутно садржи око 1200 продавница. Са данашњег централног балкона је некада Стаљин одржавао ватрене говоре. У једном историјском тренутку је Црвени Трг служио и за крунисање руских царева.

Симбол Москве и Русије – Храм Св. Василија Блаженог

Храм Св. Василија Блаженог је саградио један од најокрутнијих руских царева Иван Васиљевич IV Грозни. Иван Грозни је ископао очи главном неимару храма како нигде и никада више не би могао да сагради нешто тако божанствено.

Храм Светог Василија Блаженог у Москви / Фото: Восток

Иза једне јако пријатне за око грађевине стоји несретна и трагична људска судбина. Највећи број разгледница из Москве на себи имају управо илустрацију или фотографију храма Св. Василија Блаженог. Његове куполе подсећају на шарене колаче, а на самој грађевини доминира наранџаста боја.

Лењиново балсамовано тело је изложено у кристалном саркофагу, у маузолеју. Како у духу православља није да се нечије тело балсамује и излаже очима јавности, овај потез још увек није прихваћен у потпуности од стране већине Руса, тако да постоји шанса да се тело већ и сутра уклони и сахрани.

Највећи православни храм на свету – Храм Христа Спаситељa

У част победе над Француском и Наполеоном, изграђен је 1883. године Храм Христа Спаситеља. Датум победе Руса над Француском се поклопио са датумом Божића, тако да је тадашњи цар посветио храм рођењу Исуса.

Храм Христа Спаситеља у Москви

Комунисти су храм срушили 1931. године и саградили на том месту спортске базене, али су 1990. године сушени базени и урађена је реконструкција храма према сачуваним цртежима и фотографијама. На жалост, десиле су се измене у грађевинском материјалу тако да више нема позлаћених купола, мермерних рељефа и камених фасада.

Најлепши парк у Русији – Горки парк

Москва јесте град широких улица и мегаломанских грађевина, али је и град зеленила и паркова. У поређењу са великим градовима у Америци или Европи, Москва има највише зелених површина. Ако негде Московљани себи могу да пруже одмор, онда је то Горки парк или Парк културе. Око 30.000 људи се свакога викенда релаксира у овом парку.

Он се простире три километара уз реку Москву и можете изабрати како да проведете време у парку – шетња, бављење спортом, гледање филмова, испијање пића са вољеним особама или уживање у оброцима по ресторанима. Многи концерти и фестивали се управо одржавају у овом парку.

Музеји Москве – Пушкинов музеj

Пушкинов музеј ликовних уметности се налази преко пута Храма Спаситеља и највећи је музеј европске уметности у Москви. Музеј је отворен 1912. године и по богатству долази одмах после Ермитажа у Санкт Петерсбургу.

У музеју су изложена значајна сликарска дела импресионистичког и постимпресионоистичког правца – Ван Гог, Гоген, Пикасо, Матис, Клод Моне. Зграда музеја подсећа на дворац и подељен је на два спрата. На првом спрату су изложена античка дела, а на другом спрату су средњовековна дела као и дела касније западњачке уметности.

Московски метро

Један од најлепших, најстаријих и најраскошнијих метроа на свету се налази у Москви. Колико метрои у Лондону и Њујорку заједно дневно превезу људе, толико успе један метро у Москви. Метро се протеже на 300 километара пруге, а броји 12 линија и 182 станице. Импресивно! Током великих гужви, возови иду у интервалима од 90 секунди. Карта за метро је јефтина и кошта 30 рубаља за један улазак у метро што значи да можете за 30 рубаља да се провозате дуж читаве пруге!

Метро у Москви

Шверца, пљувања и бацања смећа нема. Можете покушати нешто од та три, али за вратом би вам дахтала Метрополитенска полиција. Његове станице представљају праве уметничке галерије. Најлепша станица од свих је Комсомолскаја због мозаика који приказују руске војне победе и руске хероје направљене од мермера, гранита и разнобојног стакла. Раскошни лустери, какви висе с плафона дворова, красе плафоне и ходнике метроа.

Стаљинови небодери у Москви – Седам сестара

Највише зграде у Москви је изградио Стаљин неколико година пре смрти. Има их укупно седам и виде се с било ког узвишења у Москви. Седам сестара подсећају на катедрале; једним делом су урађене у духу руског мегаломанског доживљаја барока и готике, а другим делом у духу америчких солитера 20.века.

Изградња солитера Седам сестара је настала из жеље тадашње власти да сваки грађанин буде стамбено збринут. Узгред, Москва се убрзано гради и прети да сустигне Пекинг.

Популарна пешачка зона Стари Арбат

Најстарија и најомиљенија пешачка зона међу Московљанима, али и туристима, је Стари Арбат. Пешачку зону чине кафићи и ресторани у којима можете седети, испијати водку и уживати у музици уличних свирача. Некада се улицом Стари Арбат шетала руска господа, а на тој адреси је живео и Пушкин.

Његова кућа је претворена у музеј. Сувенири који асоцирају на Москву и Русију се такође овде нуде у великом броју. Ова улица сама по себи је леп призор, између осталог, као и цела Русија.

Универзитет Ломоносов у Москви

Москва броји неколико универзитета, а међу њима је најстарији Ломоносов који датира из 1755. године. Ломоносов је све до 1988. године важио за највишу зграду у Европи. Универзитет броји 39 факултета на којима се може стећи 128 академских звања. На списку својих професора, Ломоносов броји 11 добитника Нобелове награде а сам универзитет броји 5.000 просторија. Студирање у Москви је популарнo међу српским студентима.

Москва

Крстарење реком Москвом

Док сте у Москви, приуштите себи крстарење реком. Најлепша крстарења су пролећна и ноћна. Док се возите неким луксузним бродом и уживате у руској кухињи или испијању водке, бићете окружени светлима руске метрополе. Крстарење Москвом кошта 30 евра.

Ноћни живот у Москви

Москва је спој традиције и узбудљивог ноћног живота. Ноћни живот у Москви је динамичан, разноврстан, скуп и непоновљив. Нема тога што може да вам падне на памет везано за провод, а да не можете наћи у једном од милион кафића, барова, клубова, ресторана.

Уколико волите коктеле, најбољи за то су барови Ноор и Тхе цитy спаце бар анд лоунге који се налази на 34. спрату хотела Сњиссотел Краснyе Холмy одакле се пружа поглед на величанствен град. Најстарији и најпосећенији клуб у Москви је “Пропаганда”. Нарочито ће бити занимљив љубитељима техно и хаус музике. “А приори” је клуб у којем се пушта прогресивни хаус. Светски познати диџејеви имају наступе управо у овом клубу. Уколико желите да се дружите са интелектуалном елитом Москве, то можете учинити у бару Стрелка. Лети се отвара тераса с које се пружа поглед на осветљени град.

Москва је попут једне огромне бабушке тј. матрјошке коју када кренете да отварате, не стижете до оне последње и најмање јер се изнова и изнова рађају нове, другачије и неоткривене. Тако се и Москва отвара пред туристима.

Пријатељски руски народ ће вас дочекати пријатно!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *