ПАТРИЈАРХА СУ СВИ КРИТИКОВАЛИ, А ОН САМО ПРОПОВЕДА ЈЕВАНЂЕЉЕ

0
патријарх московски

Printscreen

Значај  СПЦ за постојење и опстанак српског народа кроз векове је огроман. Присетимо се само да је управо СПЦ окупљала и водила народ у моментима када Срби нису имали државу. Баш из наведеног, али и многих других разлога, разумљиво је велико интересовање грађана за функционисање цркве и одлуке патријарха, јер на крају крајева сваки верник уистину и сам јесте црква.

Баш из тог разлога вам овом приликом у целости преносимо текст са фејсбук профила Гагић Ведрана, а који се тиче Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија.

КУРТИ НЕ МИРУЈЕ: У базу Белведере стигли комплети шок-бомби

Патријарха Српског Г. Порфирија, од избора до данас, скоро да нема ко није критиковао, па и горе од тога. Најпре су то били екстремисти у Хрватској, па затим екстремисти у Црној Гори, па у БиХ, па у Северној Македонији па у Србији.

Напали су га и либерали, и традиционалисти, прозападни, антизападни, екуменисти, антиекуменисти, гркофили, русофили, “интелектуалци”, простаци. А сад, судећи по друштвеним мрежама, изгледа да и неки Православни Срби (међу њима и неки свештеници) сматрају да имају лиценцу да чине слично.

ПУТИН ПОТПИСАО УКАЗ: Оружане снаге Русије се појачавају с готово 150.000 војника

Није проблем да се јавно изнесе став о јавној речи или делу било које јавне личности. То је на крају и некакво цивилизацијско достигнуће. Али цивилизацијско достигнуће је да се то изнесе аргументовано и на прикладан начин. Не измишљањима, спиновима, пљувањем и кампањом уа!, буа!

Занимљиво је да се све ово дешава у контексту где овај Патријарх проповеда само Јеванђеље. Ни мање ни више од тога.

Не бави се (гео)политиком, не распаљује страсти, него се бави послом Цркве. Изгледа да док је једнима баш то превише, јер је превише толерантан, предусретљив, отворен, и превише говори о врлинама и љубави (!), замислите какав страшан прекршај (!), другима то није довољно јер није учинио оно што су они очекивали, на начин на који су очекивали, у време у које су очекивали. Другим речима, није био нечија “златна рибица”* која испуњава жеље.

ПОБУНА МЕЂУ ШИПТАРИМА! Курти прокоцкао 40 милиона евра!

Свако од нас треба да се запита, а шта ми од себе очекујемо, на који начин и у које време? И шта чинимо? Не по питању великих друштвених тема, на које већина од нас нема никакав утицај и за које не носи одговорност, него око наших директних животних тема шта год оне биле. Колико пута не чинимо што би требалo или чинимо што не би требалo?

Па тек онда да се запитамо, какво недело је учинио Свјатјејши Патријарх или коју лошу реч је изговорио да бива подвргаван нападима и називан разним погрдним именима? Сви добро знамо да недело није учинио нити је било чиме заслужио нападе. А ако није, зашто га “бијемо”? (Јн 18, 23) Која то сила води и усмерава и синхронизује све те нападе?

Марилина Века: „Не подлежите уценама ЕУ и САД – Косово је Србија“

Да се разумемо, ово о чему пишем је мањинска појава. Већина људи не само да не учествује у томе него се и гнуша и осуђује такво понашање. Али као и увек, зло је гласно, настоји да узурпира пажњу не би ли изгледало као да је у већини и у праву. Нови моменат је тај да су засењени промашеном реториком под утицај исте пали и неки који себе сматрају за Православне Хришћане, или се барем тако представљају. То је жалосно.

Наравно, појавиће се сад појединци, као увек што се појаве, који ће да кажу: “браниш Патријарха”, као да је то само по себи неко зло, или као да је то уопште потребно Патријарху. Није. Или ће ми учитати мотивацију, обично пројектујући себе и сопствене мотивације. Али нема везе. Све што чиним јесте да критикујем једну јавну лошу појаву која је достојна сваке осуде поготово када се лицемерно заодева у одећу Православља, духовности или патриотских осећања, јер је далеко од тога.

*истоимени коментар сам написао прошле године.”

Идентитет.рс

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *