Христос Васкрсе – Ваистину Васкрсе

0

Енглески новинар о српској војсци на Васкрс:

У време Првог светског рата један енглески књижевник и новинар обишао је савезничке фронтове, па је био и на српском фронту баш о Васкрсу. Оно слободне војске што је било, постројило се у парадни строј на дан Христова Васкрсења, и српски Владар, Петар I Карађорђевић, изашао је, окружен официрима, пред строј и поздравио је:

“Христос васкрсе, јунаци!”

На овај поздрав војска громогласно одговори:

“Ваистину васкрсе!”

Овај догађај, који је за нас обичан, утицао је на Енглеза силом грома:

Ја ништа величанственије нисам доживео ни на једном фронту, говорио је он после на једном предавању у Лондону.

“Замислите, да један Владар објављује своме оружаном народу, да је Христос васкрснуо, и да сав тај народ једнодушно одговара потврдно, да је Христос заиста васкрсао! И то се, господо моја, није догодило у некој катедрали или у неком салону, него на пољу смрти, јада и ужаса. И још уз то Владар ван престола и народ ван отаџбине, обоје на крвавој голготи! То је тако нешто узвишено, да се не може језиком изразити. Ја сам се осећао као да присуствујем самом факту Христова Васкрсења у Јерусалиму пре деветнаест векова.

Тај народ је непобедив. И немојте се чудити што ћу вам рећи, да сам ја тек тада и на том фронту стекао непоколебљиво уверење, да ће Савезници победити. Победићемо – због силне вере онога маленог народа!”

На фотографији су наши преци на Васкрс у Косовској Митровици, 1913. године.

Христос васкрсе!

Извор: Отачаство

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *