Амбасадор Русије: Нисте победили Србе 1999. године

0

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко говорио је на Правном факултету Универзитета у Београду на тему “Резолуција 1244”. Он је поводом две деценије од доношења Резолуције 1244 рекао да она није савршена, али да представља најбоље решење.

Фото: Sputnik / Александар Милачић

Као најважнију тачку Резолуције 1244, Харченко је истакао то што она гарантује територијани интегритет и сувереност Републике Србије (тадашње СРЈ).

Амбасадор Руске Федерације је истакао да НАТО није победио СРЈ 1999. године, јер победник не иде пред Савет безбедности и не тражи доношење резолуција, већ се радило о тражењу компромиса јер је НАТО схватио да не може извршити копнену инвазију на СРЈ.

Харченко је рекао да свет све више постаје мултиполарни и да тај процес нико не може зауставити.

Све оно што се дешавало од 1999. године на Косову и Метохији, а што је чинио НАТО пакт, Харченко је назвао класичним кривичним делима, те је рекао да је толико противправних дела учињено против Србије, да је готово немогуће правно расправљати о теми Косова и Метохије.

Амбасадор Русије је истакао да је Косово и метохија за Запад био само завршни ударац Југославији, тј. коначна реинтеграција ових простора.

Говорећи о будућем решавању питања Косова и Метохије, Харченко је поновио да ће Русија подржати Србију у ономе што она буде договорила са Албанцима, али да то мора бити договор две стране, без притисака споља.

Харченко је подсетио да Резолуција 1244 омогућава да се српска војска и полиција врате на Косово и Метохију.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *