У Москви данас одржана конференциjа о Косову и Метохији

0

Данас 14. фебруара у медиjском центру међународне агенциjе “Русиjа данас” одржан jе округли сто “Косово и Метохија: Постоји ли пут за решавање сукоба?”.

Догађаjу су присуствовали политичари и експерти из Русиjе и Србиjе. Са српске стране били су председница политичке странке “Заветници” Милица Ђурђевић, посланик Народне Скупштине Милош Банђур и др Душан Пророковић из Института за међународну политику и привреду. Са руске стране учествовали су професор Московског државног института међународних односа Елена Пономарева и новинар, стручњак за историjу Србиjе Сергей Белоус.

Централна тема конференциjе jе проналажење начина за решење сукоба на Косову и Метохиjи на у складу са међународним правом односно резолуциjом Савета Безбедности УН-а 1244. Основне тезе, коjе су изразили учесници разговора:

1. Западне земље су направили грешку jер такозвана “република Косово” jе постала седиште организованог криминала и дилера дроге у Европи, налази се у сталноj политичкоj и економскоj кризи, а већина становништва не жели да живи у таквим условима. Осим того, таква вештаћка творевина не може да постоjи без стране воjноj и финансиjскоj помоћи.

2. Постоjећи формат преговора “о нормализациjи односа између Београда и сепаратиста из Приштине” под окриљем Брисела jе апсолутно неуспешан због пристрасности западних земаља у косовском питању. Запад не може да буде посредник jер увек пруи подршку само jедноj страни. ЕУ и САД ставе услове Србиjи и ништа не захтеваjу од албанске стране.

3. Преговоре мораjу да се врате у Савет Безбедности УН-а, где су представљене земље коjе не признаjу независност српске покраjине, пре свега Русиjа. Учешће Москве ће створити балансу снага и основу за решење сукоба на основу закона.

4. Привремене институциjе у Приштини користе могућности за устрашивање становништва на северу покраjине и протеривање Срба у Централну Србиjу. Не боjе се реакциjе Београда и међународне заjеднице jер имаjу подршку западних лидера.

5. Српска влада мора да има чвршћи став у заштити националних интереса Срба на Косову и Метохији. Београд мора постићи испуњење услова резолуциjе 1244, укључуjући размештаj воjске и полициjе на границама покраjине и суседних држава.

6. Бриселски и Мински споразуми су врло сличне зато што ови документи се не имплементираjу jедноj од страна. Косовски албанци и украjинци не поштуjу уговоре, у исто време Запад користи ситуациjу за притисак на Србиjу и Русиjу.

Сергей Белоусов jе такође изразио мишљење да Србиjи jе потребна стратегиjа за повећање свог утицаjа у jужноj покраjини. Ова стратегиjа мора да укључуjе свестрану поршку Србима и српским предузећама на Космету, коришћење правозаштитних невладиних организациjа за заштиту права људи у покраjини и осигуравање рада медиjа у циљу створења просрпских погледа између албанаца коjи су уморни од корупциjе и криминала привремених приштинских институциjа.

Аутор: Федор С., сарадник портала identitet.rs из Москве

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *