Серијал о српском наслеђу на КиМ од наредне године на РТС-у

0
Серијал о српском наслеђу на КиМ од наредне године на РТС-у

Владимир Томичић / Фото: Никола Томић

Серијал о српском културном наслеђу на КиМ: 189 светиња које Албанци покушавају да присвоје. Емитовање прве сезоне серијала очекује се почетком наредне године на РТС-у.

Владимир Томичић / Фото: Никола Томић

На Косову и Метохији приводи се крају снимање телевизијског серијала о српском културном наслеђу на КиМ чији је аутор “Филмске новости”, каже директор ове куће Владимир Томчић, који је и покренуо иницијативу за реализацију документарног сведочења о 189 српских светиња у које спадају цркве, црквишта, манастири и манастиришта у српској јужној покрајини.

Снимање, како каже, траје већ две и по године до сада урађен највећи део матерјала који ће бити презентован кроз полусатне телевизијске форме, преведен на више језика, међу њима и на албански, а емитовање прве сезоне серијала очекује почетком наредне године на РТС-у.

Томчић подсећа да се идуће године обележава 700 година манастира Дечани и седам векова од смрти задужбинара краља Милутина. Серијал је, истиче, посебно значајан као документовано сведочанство против покушаја отимања српског културног наслеђа на КИМ које представници неких других народа, најчешће албанског, у скупим, али обмањујућим пројектима желе да пласирају светској јавности.

Он тако подсећа на недавно емитовани документарни филм албанске телевизије ТОП под насловом “Велика српска историјска обмана – како су Срби украли албанску историју”, у којем се фалсификују историјске чињенице с циљем промовисања великоалбанске политике.

У тиму, који реализује цели серијал “Филмских новости”, укључени универзитетски професори међу којима има академика, свештенци СПЦ, Срби који живе на КиМ – каже Томчић, а цео ће бити преведен на енглески, француски, немачки, руски, кинеск, албански језик…

– Посебно ми је драго што ће наши снимљени матерјали бити преведени на албански језик, како би део локалног становништва на КиМ био упознат са релеватним чињеницама у вези са српском културном баштином на том подручију.

Према његовим речима, пре почетка снимања на КиМ, екипа документариста коју предводи наишла је на велико разумевање преминулог патријарха Иринеја, владике Теодосија, Министарства културе и информисања, министарства спољних послова, Канцеларије за КиМ, Републичког завода за заштиту споменика културе.

Снимање о српским светињама на КиМ, почела су, каже, у Косовској Митровици.

– Била нам је намера да прво обрадимо север КИМ. Стигли смо у Бањску, Соколицу, Дубоки Поток…а онда смо кренули на југ и упорно снимали локалитет по локалитет. Испоставило се да нигда нисмо имали проблема. Знали смо да нисмо добродошли на Мушутишту, Девичу и Новом брду, али смо уз пратњу италијанских војника КФОР-а успели да снимимо и те локалитете – казао је Томчић.

Томчић каже да је прокрстарио целу територију КиМ у аутомобилу са београдским таблицама, па се дешавало и да залута.

– Тамо су на великим таблама ознначени називи места на албанском и српском језику. У већини случајева називи на српском језику су префарбани црном бојом. У мометима када се дешавало да “промашим” пут старији Албанци су ми на српском објашњавали где треда да одем. Млађи Албанци ретко говоре српски језик на КиМ – истакао је Томчић.

Он се нада да ће серијал имати одјека и ван граница наше земље и да ће допринети заштити српског културног наслеђа на КиМ и истиче да су помоћ “Филмским новостима” у том значајном послу пружили и РТС уступањем целокупног свог архива Телевизији Храм из Београда и новинари локалних косовско-метохијских телевизијских станица – ТВ Мост, ТВ Пулс и ТВ Херц.

Извор: Танјуг

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *