Промовисана монографија „Студентска бригада Војске РС” аутора Горана Латиновића: Епизода једне младости сабрана међу корице књиге

0

Радослав Гајанин

Када један народ мобилише задњу, златну резерву, своју академску младост да би одбранио парче своје, српске земље, онда је то најбоља потврда да је рат од 1992. до 1995. године био одбрамбени, а монографија „Студентска бригада Војске Републике Српске” аутора Горана Латиновића на јединствен начин приказује епизоду једне младости, која је напустила учионице и амфитеатре и отишла у сусрет смрти.

Истакнуто је то вечерас на промоцији научне монографије која је представљена у пуној вијећници Банског двора. Престављање књиге почело је минутом ћутања за све погинуле припаднике бригаде, раднике Универзитета и све пале борце.

О дјелу су пред бројним студентима, професорима и свима онима који су дошли да сазнају више о јединственој, како неко рече, бригади младости, осим аутора говорили и ректор бањалучког Универзитета Радослав Гајанин и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић, те рецензенти међу којима и пуковник Борислав Којић, командант Студентске бригаде.

Латиновић је казао да је у овој књизи покушао да представи околности и разлоге формирања бригаде која је бројала 2.104 припадника, од којих је девет дало живот за слободу Републике Српске.

– Студентска бригада није довољно заступљена у култури памћења у Српској. С обзиром ан то да предајем историју Републике Српске на Филозофском факултету у Бањалуци суочавамо се и са недостатком научне литературе за ратни период и због тога сам одлучио да напишем научну монографију која ће дати одговоре на питања зашто је форимирана, који су разлози њеног оснивања и шта је довело до тога да 2.104 студента, пофесора и асистента бањалучког Универзитета буду упућени на фронт – истакао је Латиновић, подсјетивши да је Студентска бригада основана 4. новембра 1994. године, а након обуке на Мањачи, 19. новембра упућена је на бихаћко ратиште гдје је остала све до 13. јануара 1995. године.

Гајанин, који је и сам био припадник Студентске бригаде, нагласио је да су студенти и академска заједница жељели да на све начине допринесу одбрани отаџбине.

– На најинтензивнијем ратишту, бихаћком ратишту бранили су отаџбину. Ова монографија обрађује пут Студентске бригаде од њеног настанка и на овај начин наши хероји неће бити заборављени. Готово је сигурно да ће ова монографија бити кориштена и у настави – поручио је Гајанин.

Којић је истакао да је научна монографија професора Латиновића значајан и драгоцјен историјски документ, јер праосудне институције у БиХ желе да створе слику о ррату која не одговара чињеницама.

– На овај начин шаљемо поруку да се овдје десио трагичан сукоб у региону како је то и констатовано у Дејтонском мировном споразуму и ова монографија треба да послужи као извор за многа друга истраживања – рекао је Којић.

Пуковник Борислав Којић истакао је да је свим официрима који су предводили војнике увијек било на уму да нам се не понови Јасеновац.

Милорад Којић

– Трудили смо се да одбранимо српску земљу и српски народ. Сви ти младићи, сви до једног мушки су одрадили свој део посла, међу њима није било дезертера. Они су били снага, златна резерва нашег народа и захвалан сам им јер су учинили све да сачувају део српске земље – рекао је Борислав Којић и додао да је на садашњим генерацијама да знањем, способношћу и памећу побјеђују непријатеља и да се никада више никоме не догоди рат.

Издавачи монографије су Универзитет у Бањалуци и Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих.

Извор: Глас Српске / rcirz.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *