Обрадовић: Устав се мења по налогу из Брисела

0

Бошко Обрадовић

Гост телевизије „Еуроњуз вече“ био је Бошко Обрадовић, председник покрета Двери. Обрадовић сматра да Устав из 2006. године има своје мане, али да је добар и питање је да ли га треба мењати.

„Да ли га мењамо јер смо се ми међусобно сагласили да га треба мењати или нам је наложено из Брисела, односно мењамо га по диктату ЕУ и Венецијанске комисије. Српски устав није на продају и не можемо га мењати зато што нам то налаже неко на неком путу Србије ка ЕУ који не постоји, јер су европске интеграције замрле“, рекао је Обрадовић.

Лидер покрета Двери заговара предлог да се на референдуму заокружи НЕ. Он је истакао да у јавности није постојала дебата за и против, што је, како каже, основна демократска категорија сваког референдума – имати две стране.

„Одлуку о промени Устава покренула је једнопартијска Скупштина без опозиције, два пута је мењан Закон о референдуму и то два месеца пре референдума, што је пример недемократске праксе. Све говори да се ово жели наметнути грађанима Србије без јавне расправе, то је довољан разлог да овај референдум буде поништен или одложен за време после избора и да у неком будућем скупштинском сазиву покренемо дебату да ли су нам и какве уставне промене потребне“, рекао је Обрадовић.

Он је оценио да ће промена Устава омогућити ионако „корумпираном правосуђу да сами себе бирају без ичије контроле“.

„До сада су се судије бирали изабрани народни представници у Народној Скупштини, извршна власт може утицати на избор судија и тужиоца, ал не може да их натера да не раде по закону, да буду корумпирани и служе владајућем режиму. Сада добијамо једну маглу, досад смо знали како се бирају, и да се о томе води расправа и дискутује пред очима јавности. Сада улазимо у сиву зону у којој не знамо како ће се бирати судије и тужиоци. То је горе решење него постојеће“, казао је Обрадовић.

„Имамо корумпирану власт и корумпирано правосуђе, и сад они треба да бирају судије и тужиоце, па то не може да изађе на добро никако. Законом о референдуму је укинут цензус, односно обавеза да успе ако изађе 50 одсто бирача. Шта то значи, да се Устав једне државе може мењати ако један бирач изађе на референдум? Да ли ћемо са 10 одсто грађана мењати Устав Србије? Ако се то тако дозволи сада, да ли ће следећи пут на тај начин да избаце преамбулу о Кососву и уведу обавезну вакцинацију или сталне ковид пропусноице, Рио Тинто? Све ово говори како ова власт по налозима Брисела покушава да нам нешто наметне. Немојте да ме засмејавате да нема утицаја ЕУ, власт је призанала да све ово ради због евроинтеграција. Ово се ради под утицајем из Брисела“, истакао је Обрадовић.

Извор: Еуроњуз

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *