Албанци нису аутохтони народ на Балкану, они су окупатори, да није Турака, постали би Срби

0

Академик Буровић

Академик Каплан Буровић истакао је да Албанци нису аутохтони народ на Балкану, чему сведоче историјски документи, као и светски и албански научници, већ су окупатори и додао да се тако понашају и дан данас.

Академик Буровић

“Нису они ни Илири ни Пелазги. Они су сточари, дошљаци са Балтичког мора. Окупатори. И углавном исламизовани хришћани. За време цара Душана на Косову и Метохији није било ни један одсто Албанаца. Све су били Срби. Тек за време турске окупације Албанци, као топовско месо Турака и под њиховом заставом, долазе на КиМ”, рекао је Буровић у интервјуу за Српски телеграф.

Овај албанолог, балканолог, публициста, књижевник и научник најстарији је дисидент, који је због критике титоизма и режима Енвера Хоџе у Албанији проживео голготу.

Провео је 33 године у затвору, две у југословенском и 31 годину заточеништва, тешког пребијања и мучења у албанском казамату.

Богат научно-истраживачки рад почасног члана Академије наука деценијама изазива жестоке реакције. Буровић је објавио више од 130 научних радова, а аутор је и познате поеме „Бојана“, због које је био ухапшен.

“Да Турци нису дошли на Балкан и разорили Душаново царство и да нису муслиманизовали Албанце, ови би постали Срби. Евентуално Грци. То је истина! Ево ја већ 30 година, од када сам изашао из затвора, пишем студије. Дај, бре, освестите се, нису Албанци аутохтони! Теза неких Албанаца да су најстарији народ и да су илирског порекла научно је неутемељена. Ако не верујете мени, ево вам светски научници, аустријски академици Густав Вајганд, Густав Мајер, Норберт Јокл. Мајер је чак рекао да су Албанци браћа Литванаца, да су њихови језици братски”, испричао је Буровић, који живи у Женеви од 1991. године, када је пуштен из затвора.

Буровић се, каже, слаже са тврдњом Чабеја да се албански језик формирао у шестом веку у данашњој Румунији, одакле су Албанци стигли тек у 10. веку у област Мата, изнад Тиране.

“Одатле су се распрострли по данашњој Албанији, која је тад била настањена претежно Србима. После турске окупације ти Албанци ће прећи и данашње границе Албаније и ући у Србију, Македонију и Црну Гору. А пре свега тога били су племе од 5.000 до 10.000 људи које је сишло са Балтичког мора до Дунава, данашње Румуније, негде око првог века нове ере. Били су сточари, нису се бавили земљорадњом. Кад више не би било хране за стоку, селили су се“, објаснио је Буровић.

Опстали су кроз векове јер су, како истиче, показали јаку конзервативност и снажну моћ асимилације. Чувају своје, а друге албанизују.

“Како било, у почетку, кад су се доселили у Мат, они су са Србима живели у симбиози. Док нису дошли Турци и муслиманизовали их. Задојили су их и мржњом да би их користили као ратнике против Срба, који су чували своја огњишта. И данас се Албанци понашају као тад”, рекао је академик.

Буровић сматра да те чињенице могу бити значајне и у борби за Косово и Метохију и наглашава да се Срби и Албанци никако не могу поредити.

“Срби, мештани, само су се бранили и борили за слободу. Зар окупирани народ нема право да брани своје огњиште”, упитао је академик.

Буровић је казао да су га у Албанији ухапсили под оптужбом за непријатељску пропаганду и после три деценије тортуре пустили.

Још детаља о пореклу Албанаца и заблудама које га прате погледајте у видео снимку.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *